training eu starters

Langlopend evenement

NonFiction Photo Festival 2023

10 november 2023, 10:00–3 december 2023, 18:00
Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen Laatste wijziging: 3 juli 2023, 10:37

Het NonFiction Photo Festival is terug in Groningen! Bekijk hedendaagse fotografie exposities in de binnenstad. De expo 5th Wave toont werk van lokale fotografen en kunstenaars over gender(on)gelijkheid het Noorden van Nederland. De gerenommeerde World Press Photo Exhibition 2023 toont de beste nieuwsfoto’s uit de rest van de wereld.

5th Wave
De expositie 5th Wave behandelt de huidige stand van zaken op het gebied van gendergelijkheid en de feministische beweging in de 21e eeuw. Foto's van lokale fotografen belichten de stemmen en ervaringen van vrouwen van nu. De focus ligt op lokale oplossingen voor mondiale problemen en een meer rechtvaardige toekomst. Ontdek werken van Emily Wortel, die zich richt op het vrouwelijk lichaam; Marion Verwey, die licht werpt op menstruatie-armoede; Andrea Hooymans, die zich verdiept in de fijne kneepjes van de mannelijke en vrouwelijke blik; en vele andere bijzondere fotoprojecten.

World Press Photo Exhibition 2023
De World Press Photo Contest bekroont de beste visuele verhalen van het jaar: de verhalen die verteld moeten worden. De expositie toont actuele zaken zoals protesten en de gevolgen van de klimaatcrisis, maar ook visuele verhalen die in 2022 over het hoofd werden gezien door de reguliere media. Verwacht prachtige foto’s van bekende nieuwsverhalen naast verhalen over het collectieve geheugen, inspirerende wereldverbeteraars en onverwachte ontwikkelingen uit alle uithoeken van de wereld.

Sommige verhalen worden verbeeld met dromerige en poëtische fotografie, terwijl andere de gevolgen van conflicten, klimaatverandering en globalisering op meer kleurrijke, vervreemdende en schokkende manieren verbeelden. Dit jaar won Evgeniy Maloletka de prijs 'World Press Photo of the Year' voor zijn foto 'Mariupol Maternity Hospital Airstrike'. De afbeelding toont een gewonde zwangere vrouw in Oekraïne die wordt weggedragen uit de kraamkliniek die is beschadigd tijdens een Russische luchtaanval. Het is niet alleen een nauwkeurige weergave van de gebeurtenissen van dit jaar, waarin oorlogsmisdaden door Russische troepen tegen onschuldige Oekraïense burgers worden belicht, maar het is ook een aangrijpende herinnering aan het tragische verlies van toekomstige generaties Oekraïners.

Evenementen
Voor iedereen die meer wil weten is er een boeiend Visual Academy programma met rondleidingen, workshops, lezingen en events. Het is ook mogelijk om het festival te bezoeken voor school of als speciaal zakelijk evenement. De tentoonstelling en de evenementen zijn zowel in het Nederlands als in het Engels. Tickets zijn vanaf oktober aan de deur of online verkrijgbaar.

Openingstijden
maandag t/m donderdag : 10.00 - 18.00
vrijdag : 10.00 - 21.00
zaterdag & zondag : 10.00 - 18.00

Uitzonderingen
donderdag 16, 23, 30 nov : 19.30 - 22.00 (Visual Academy ticket)
vrijdag 1 december : 19.30 - 21.00 (Visual Academy ticket)
zaterdag 11 nov & 25 nov : 14.00 - 18.00

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.