onderzoek covid en journalistiek

— dinsdag 12 mei 2020, 13:55 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe FactRank-tool licht Nederlandse teksten door op twijfelachtige uitspraken

Een te controleren uitspraak wordt indien mogelijk gekoppeld aan externe bronnen | FactRank

FactRank is een nieuwe online tool ontwikkeld door een Vlaams-Nederlands team onder leiding van freelancejournalist Jan Jagers. De software geeft na het invoeren van een Nederlandse tekst suggesties welke uitspraken daarin een nadere factcheck behoeven. Het Vlaams Journalistiek Fonds verleende financiële bijstand voor de ontwikkeling van FactRank.

Jagers is factchecker van Knack Magazine en docent journalistiek aan de Vrije Universiteit Brussel. Verder werkten Peter Burger en Alexander Pleijter (Nieuwscheckers.nl, Universiteit Leiden) mee, naast Peter Van Aelst (Universiteit Antwerpen), Bettina Berendt (KU Leuven en TU Berlijn) en machine learning engineer Rafael Hautekiet.

FactRank doet dus niet de factcheck zélf, dat blijft gewoon journalistiek hand- en speurwerk. Er is een API, waarmee derden verzoeken aan FactRank kunnen doen en zo zelf applicaties kunnen bouwen - al is het aantal verzoeken momenteel beperkt.

“Op dit moment zoekt FactRank in de verslagen van het Vlaamse, Belgische en Nederlandse parlement, in de tweets van Vlaamse en Nederlandse parlementsleden, en in de ondertitels van de VRT-actualiteitenprogramma’s Terzake en De Afspraak”,  aldus de makers.

Ook is er de optie om zelf teksten in te voeren, die dan worden doorgelicht. FactRank probeert - indien mogelijk - bij factcheck-suggesties te verwijzen naar al bestaande factchecks in Knack, Factcheck.Vlaanderen en Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden.

Zo’n 1800 uitspraken die handmatig zijn verwerkt door Nieuwscheckers werden gebruikt om het algoritme van FactRank te trainen. Feedback van gebruikers wordt gebruikt om het deeplearning-model verder te trainen. Meer bij Vlaams Journalistiek Fonds

Bekijk meer van

FactRank Factcheck

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.