word studentlid

— maandag 21 november 2016, 09:10 | 1 reactie, praat mee

‘Nep-nieuws ook in Nederland potentieel gevaarlijk’

‘Nep-nieuws ook in Nederland potentieel gevaarlijk’

Nepnieuws lijkt een grotere rol te hebben gespeeld bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen dan gedacht, zo bleek vorige week. Nep-nieuws komt ook in Nederland voor en daar zit een potentieel gevaar in, zegt universitair docent politieke communicatie Sanne Kruikemeier, die onderzoek deed naar online activiteiten van kiezers. Laatste wijziging: 21 november 2016, 09:25

In de Verenigde Staten wordt veel nep-nieuws verspreid via Facebook en Google. De invloed daarvan is groot want steeds meer mensen, ook in Nederland, halen hun nieuws alleen van het internet, zegt Kruikemeier. “Het lijkt erop dat een grote groep mensen steeds meer op online en sociale media gaat vertrouwen als hun belangrijkste bron van nieuws. Als blijkt dat er vaker nep-nieuws wordt gedeeld, kan dit schadelijk zijn voor de democratie. Mensen zijn dan immers niet goed geïnformeerd of zelf ongeïnformeerd. Je kunt tenslotte politiek nieuws omzeilen.”

Kruikemeier onderzocht in hoeverre Nederlanders het betrouwbaar vinden als journalisten online bronnen als Facebook en Twitter gebruiken. Daaruit kwam naar voren dat mensen dat niet als betrouwbare bronnen kwalificeren. Op basis daarvan kun je verwachten dat mensen informatie van sociale media voor zichzelf ook minder betrouwbaar vinden, concludeert ze.

Op dit moment is dat nog niet aan de orde, benadrukt Kruikemeier. “Er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat mensen enkel worden blootgesteld aan nep-nieuws. Nederlanders krijgen informatie nog steeds via andere media, zoals het NOS 20 uur Journaal, de krant en via sociale contacten. De kans dat mensen zich nu dus alleen op valse informatie baseren, lijkt mij klein.”

Bij Facebook en Google worden inmdidels stappen genomen om nepnieuws tegen te gaan. Facebook overweegt een waarschuwing te plaatsen bij nepnieuws. En Google gaat sites weren van hun advertentieplatform en zou de nieuwssectie bovenaan zoekresultaten de komende weken willen verwijderen, na recente kritiek op de verspreiding van nepnieuws. . Meer bij de NOS / NU.nl

Bekijk meer van

Sanne Kruikemeier

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

E. van de Beek, 21 november 2016, 14:31

“Er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat mensen enkel worden blootgesteld aan nep-nieuws. Nederlanders krijgen informatie nog steeds via andere media, zoals het NOS 20 uur Journaal, de krant en via sociale contacten.”
Dus… het NOS Journaal en de kranten brengen geen nepnieuws?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.