— woensdag 13 februari 2019, 11:12 | 0 reacties, praat mee

Nedim Türfent vraagt vanuit zijn Turkse cel om solidariteit

Nedim Türfent

Villamedia vraagt aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Fotograaf Nedim Türfent bijt het spits af. Hij zit sinds 2016 in eenzame opsluiting voor zijn verslaggeving van het optreden van de Turkse politie tegen Koerdische arbeiders.

“Jullie zullen de kracht van de Turken voelen! Wat heeft deze staat jullie misdaan?” Veertig tot vijftig Koerdische en Turkse arbeiders liggen tijdens hun arrestatie op een bouwplaats halfnaakt met hun gezicht op de grond in mijn geboortestad Yüksekova. Mijn oren deden pijn van de dreigementen die de speciale politie-eenheden tot de arbeiders richtten.

Nadat ik hiervan een video publiceerde, startten het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de lokale gouverneur een onderzoek naar het dit politieoptreden. Een onderzoek dat nog steeds in een la ligt in Ankara.

Intussen werd ik zelf tot doelwit gemaakt. Achtervolgingen, intimidatie en doodsbedreigingen volgden. Toen in 2015 en 2016 gewelddadige operaties in een aantal steden in het zuidoosten van Turkije plaatsvonden en ik hiervan verslag deed, bedreigde de politie mij door het delen van foto’s van mijn zogenaamde begrafenis. Toch gaf ik de journalistiek niet op.

Na mijn arrestatie wachtte ik dertien maanden in detentie op de aanklacht. Toen volgde - een formaliteit - een veroordeling. Het bewijsmateriaal bestond, op een aantal nieuwsberichten na, uit verzonnen en geknipte en geplakte ‘getuigenverklaringen’. Deze getuigen verklaarden tijdens de rechtszitting dat ze deze verklaringen onder druk van de politie moesten ondertekenen en dat zij waren mishandeld.

De rechter verklaarde de getuigenverklaringen nietig en de aanklacht kwam op losse schroeven te staan. Hoewel er geen concreet bewijs beschikbaar was, was mijn kritische berichtgeving voldoend voor een ‘tragikomisch’ oordeel. Hoewel ik heb geprobeerd beroep aan te tekenen, heb ik gezien het huidige politieke klimaat geen positieve verwachtingen van ons rechtssysteem. Bovendien kan zo’n procedure jaren duren. Mijn zaak zou in behandeling moeten worden genomen door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Onderweg naar de totalitaire staat in Turkije zijn de autoriteiten met zuiveringen begonnen onder journalisten. In het begin waren Koerdische journalisten doelwit en werden zij gearresteerd en veroordeeld. Inmiddels heeft de repressie het hele land in zijn greep. Dit is slechts het topje van de ijsberg. De manier waarop de journalistiek in Turkije wordt onderdrukt, is een weerspiegeling van de onderdrukking van onze samenleving.

Ik geloof dan ook dat de Europese Unie zich in haar eigen voet schiet als ze vanwege ‘vluchtelingendeals’ met Turkije afstand doet van haar waarden. Over zulke fundamentele humanitaire waarden kun je geen deal sluiten. Het is daarom belangrijk dat Europese instituties en de publieke opinie in Europa hun solidariteit tonen.

Lees alle columns hier.

Nedim Türfent was fotograaf voor persbureau DIHA. Hij zit sinds mei 2016 vast in totale afzondering. In december 2017 werd hij veroordeeld tot 8 jaar en 9 maanden gevangenisstraf voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en het maken van terreurpropaganda. Hij deed verslag van een operatie van het Turkse leger tegen een groep Koerdische arbeiders. Vanuit de gevangenis schrijft hij geregeld voor het Duits-Turkse gazete.taz. Röportaj voert in navolging van IPI sinds september een brievenactie voor Türfent.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.