e learning nvj

— dinsdag 21 april 2020, 12:23 | 1 reactie, praat mee

Nederland weer plek gezakt op persvrijheidsindex RSF

© RSF

Op de jaarlijkse World Press Freedom Index van Reporters Sans Frontières (RSF) is Nederland een plek gezakt en staat nu op plaats vijf. De persvrijheid zal het de komende tien jaar zwaar te verduren krijgen, stelt RSF. Laatste wijziging: 21 april 2020, 13:39

Uit het onderzoek naar persvrijheid in 180 landen blijkt dat persvrijheid de komende tien jaar zal worden aangetast door vijf zware crises: een geopolitieke crisis als gevolg van de agressiviteit van autoritaire regimes, een technologische crisis als gevolg van een gebrek aan passende regelgeving, een democratische crisis met democratisch verkozen leiders die anti-media zijn en haat tegen journalisten aanmoedigen, een vertrouwenscrisis als gevolg van een toenemend wantrouwen tegen de nieuwsmedia en een economische crisis die de kwaliteitsjournalistiek verarmt.

De wereldwijde gezondheidscrisis verergert deze vijf crises. De coronavirus-pandemie wordt door autoritaire regeringen gebruikt om maatregelen op te leggen die in normale tijden onmogelijk zouden zijn. RSF heeft het dan ook over een “beslissend decennium voor de journalistiek”.

Nederland is dus weer een plek gezakt, van vier naar vijf. Ondanks de, naar internationale maatstaven, onafhankelijkheid van Nederlandse media zijn er volgens RSF verontrustende trends zichtbaar. Populistische politici die de legitimiteit van gevestigde media aanvallen, buitenlandse regeringen die er bij Nederlandse politici op aandringen in te grijpen wanneer journalisten negatief over hun land berichten en het nieuwe wetsvoorstel dat journalisten verplicht toestemming te vragen bij het ministerie van Justitie, alvorens af te reizen naar ‘terroristisch gebied’ en een toename van online bedreigingen zorgen er voor dat Nederland op de ranglijst is gedaald. 

Noorwegen, Finland, Denemarken en Zweden vullen de top vier. De landen die het laagste op de ranglijst staan zijn Eritrea, Turkmenistan en Noord-Korea.

Praat mee

1 reactie

Info@roeldijkstra.nl, 21 april 2020, 16:51

Nou, ik maak me meer zorgen over de politie in Nederland die om de haverklap dingen afsluit om pottenkijkers te voorkomen. De straat van Wiersum. De ingestorte grillroom in Coevorden. Gisteren weer fotografen die niet bij een grote bosbrand konden komen. etc etc etc. Het lijkt kleiner maar het is veeel belangrijker. De politie hééft het wat dat betreft niet voor het zeggen in Nederland. Maar ze gaan het wel veel vaker denken. En je weet: wat gewoonte is wordt regel.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.