word studentlid

— donderdag 19 mei 2022, 09:10 | 0 reacties, praat mee

NDP Nieuwsmedia: ‘alle Nederlandse podcasts op één platform’

NDP Nieuwsmedia: ‘alle Nederlandse podcasts op één platform’
Microfoons aan het plafond bij The Podcast Summit in Berlijn, eerder deze maand. Nederlandse journalistieke podcasts, privaat of publiek, moeten op één plek te vinden zijn, vindt NDP Nieuwsmedia | Jörg Carstensen / DPA

De brancheorganisatie voor nieuwsbedrijven NDP Nieuwsmedia is voorstander van de komst van één gezamenlijk Nederlands podcastplatform, waar producties van private partijen en de Nederlandse Publieke Omroep zijn te vinden. Er zou wat betreft NDP Nieuwsmedia een verkenning moeten plaatsvinden voor de haalbaarheid van zo'n platform. Laatste wijziging: 19 mei 2022, 16:32

De organisatie reageert op plannen van de NPO om de nu nog experimentele dienst NPO Luister permanent onderdeel te maken van het structurele media-aanbod.

Indien de staatssecretaris daarvoor toestemming geeft, wordt NPO Luister de locatie waar NPO-podcasts zijn te vinden. De dienst zal dan ook mensen naar mogelijk andere interessante NPO-inhoud leiden. NDP Nieuwsmedia noemt deze alleingang van de NPO een gemiste kans.

“Private nieuwsuitgevers produceren een substantieel, pluriform en kwalitatief hoogwaardig aanbod aan journalistieke podcasts”, aldus de koepelorganisatie. “Zonder samenwerking of voorwaarden aan de uitrol van NPO Luister is het een marktverstorend initiatief dat private partijen - naast de journalistieke bezwaren - ook belemmert om een duurzaam verdienmodel te vinden in de nog jonge podcastmarkt.”

Beter is het samen op te trekken om pluriformiteit en toegankelijkheid van Nederlandse journalistieke podcasts te garanderen, aldus NDP Nieuwsmedia. Het zou volgens de brancheorganisatie ook een manier zijn om een “te dominante positie van big tech op de Nederlandse podcastmarkt te voorkomen”.

Bekijk meer van

Podcast NDP Nieuwsmedia

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.