website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Na 36 jaar aangifte van moord op IKON-journalisten

Lars Pasveer — Geplaatst in moord op dinsdag 13 maart 2018, 12:07

1982: Herdenkingskruizen op het Museumplein in Amsterdam voor de vier vermoorde IKON-journalisten | ANP

1982: Herdenkingskruizen op het Museumplein in Amsterdam voor de vier vermoorde IKON-journalisten | ANP

Nieuws De moord op vier Nederlandse IKON-journalisten in El Salvador leidt na 36 jaar alsnog tot aangifte. De Salvadoraanse mensenrechtenorganisaties Fundación Comunicándonos en Associacíon de Derechos Humanos doen samen met de Nederlandse ambassadeur Peter Derrek Hof aangifte van moord op het viertal, dat in 1982 in een hinderlaag werd gelokt van het Salvadoraanse leger en gedood.

Lange tijd waren de vermoedelijke daders beschermd onder een amnestiewet, die in 2016 werd opgeheven. Daarmee is vervolging van daders van misdaden tijdens de burgeroorlog in El Salvador (1980-1992) mogelijk geworden. In augustus vorig jaar begon al een administratief onderzoek naar de viervoudige moord, die op 17 maart 1982 plaatsvond. Nu leidt het tot een officiële aangifte.

Persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited, in El Salvador actief rond digitale en fysieke veiligheid voor journalisten, meldt de laatste ontwikkelingen in een persbericht.

“In 1993 bevestigde de Waarheidscommissie van de Verenigde Naties dat het Salvadoraanse leger de vier met opzet heeft doodgeschoten. De moord wordt gezien als het startpunt van straffeloosheid bij het geweld tegen journalisten in de hele regio, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Sinds de dood van de vier IKON-journalisten zijn in Midden-Amerika honderden journalisten vermoord. In minder dan 10 procent van de gevallen komt het tot vervolging en berechting van de daders”, aldus de organisatie.

De mensenrechtenorganisaties hebben de openbare aanklager van El Salvador gevraagd een strafrechtelijk onderzoek te beginnen. Wanneer dat is afgerond en hoeveel mensen zullen worden aangeklaagd voor de dood van IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag is nog niet te zeggen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.