mgm nvj maart

— woensdag 10 november 2021, 10:36 | 0 reacties, praat mee

Mediamonitor 2021: mediaconcentratie, opmars digitaal mediagebruik zet door

Mediamonitor 2021: mediaconcentratie, opmars digitaal mediagebruik zet door
Traditionele, lineaire kanalen minder populair ten opzichte van zelfgekozen mediamomenten | CvdM

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) constateert in de net verschenen Mediamonitor 2021 drie trends, waarvan er twee digitaal gedreven worden: een onomkeerbare toename van digitale mediaconsumptie, ondanks een opleving voor de traditionele lineaire radio en televisie in coronatijden, de onstuitbare opmars van streaming en de convergentie van mediakanalen, waarbij traditionele grenzen steeds vaker vervallen. Laatste wijziging: 10 november 2021, 10:40

“Waar we in het verleden duidelijke scheidslijnen tussen media kenden, zien we nu dat de meeste (grotere) mediabedrijven crossmediale producten aanbieden. Uitgevers die van oudsher aanbieder van het geschreven woord zijn, stappen nu massaal in podcasts. Dit is logisch gezien de aard van de content die zij maken. Tijdschriften en dagbladen worden steeds meer digitaal gelezen en televisiezenders lanceren nieuwe formats eerst online”, aldus het CvdM.

Grote Nederlandse mediabedrijven als NPO, RTL, AD en NRC kiezen vanwege deze convergentie ervoor om hun producties steeds vaker onder één merk te presenteren.

Streaming, ook van live-evenementen, wordt steeds meer de norm. Het aanbod van hoogwaardige inhoud is gegroeid en het aantal aanbieders neemt toe. In 2020 was daar een duidelijk kantelpunt te zien, aldus de Mediamonitor. “Het on-demand kijken naar video-content en luisteren naar on-demand audio-content is anno 2020 mainstream geworden en breed verdeeld over alle leeftijden. Alleen de oudste groep loopt hier nog iets achter.”

Ondanks een opleving van lineaire televisie en radio tijdens de coronacrisis is daarmee de lineaire trend van ‘de zender bepaalt’ bezig met een weg omlaag, vooral onder jongere consumenten.

“Jongeren tot 34 jaar kijken steeds minder lineair televisie. Van de totale tijd die ze achter het televisiescherm doorbrengen, wordt nog maar 50 tot 60 procent aan lineaire televisie besteed. Ook de luistertijd en het bereik van radiozenders daalt in de groep van 50 jaar en jonger, terwijl het over alle Nederlanders behoorlijk stabiel is of zelfs groeit”, aldus de onderzoekers.

“Het lijkt dus een blijvende verandering in mediagebruik te weerspiegelen, die vooralsnog langzaam van jong naar oud wordt doorgezet.” Het Commissariaat noemt 2021 een kanteljaar voor mediabedrijven, waar Nederlandse mediabedrijven en omroepen goed voor zijn ingericht.

Wel zal het Commissariaat de toenemende mediaconcentratie blijven volgen op gevolgen voor pluriformiteit van het aanbod. Meer in Mediamonitor 2021: Kantelpunt in digitalisering mediagebruik en mediaconcentratie [.pdf]

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.