basis naar compleet

Langlopend evenement

Lisa Barnard The Canary and the Hammer

31 augustus 2024, 11:00–24 november 2024, 11:00
Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43, 2517 HV Den Haag Laatste wijziging: 7 december 2023, 10:11

Met The Canary and the Hammer presenteert Fotomuseum Den Haag de eerste museale tentoonstelling van Lisa Barnard (VK, 1967) in Nederland. In dit documentaire fotografie project legt Barnard de rol van goud in het kapitalistische systeem bloot. De financiële crisis van 2008 vormde voor haar de aanleiding om haar nieuwsgierigheid naar dit belangrijke metaal te onderzoeken: als het economisch slecht gaat, blijft de waarde van goud immers behouden.

Barnard reisde naar verschillende continenten om zowel het belang van goud als de schaduwkanten van het edelmetaal in beeld te brengen. In Peru fotografeerde ze vrouwen die onder gevaarlijke omstandigheden in goudmijnen werken. Ook bezocht zij vooraanstaande medische laboratoria en ruimtevaartinstituten over de hele wereld om te laten zien hoe goud een wezenlijk onderdeel is van nieuwe technieken. Tot slot was zij in Hongkong om stortplaatsen te fotograferen waar gebruiksvoorwerpen ontmanteld worden om daar weer goud uit te halen.

Het project raakt aan thema’s als kolonialisme, kapitalisme, feminisme en klimaatproblematiek. Lisa Barnard’s fotografie is eigentijds en kleurrijk en in de tentoonstelling maakt ze gebruik van verschillende printtechnieken.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.