website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Kleine krant op Sint Maarten houdt vol na verwoestende orkaan Irma

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in crisis op dinsdag 12 september 2017, 16:03

Verwoesting op Sint Maarten na orkaan Irma

Verwoesting op Sint Maarten na orkaan Irma - © Vincent Jannink / ANP

Nieuws

Sinds orkaan Irma over Sint Maarten trok is de lokale krant Daily Herald niet meer in print verschenen. Er is een avondklok ingesteld tussen 18:00 - 07:00 uur, waardoor het onmogelijk is om personeel voor het drukproces te verzamelen. De krant verschijnt normaliter in een oplage van 10.000 exemplaren. Journalistieke uitgave Poynter is onder de indruk van wat Gordon Snow, hoofdredacteur en eigenaar van het familiebedrijf, alsnog online voor elkaar weet te krijgen.

Probleem is dat de economie, voor het grootste deel afhankelijk van toerisme, voor langere tijd op haar gat ligt. Adverteerders hoeft de krant voorlopig ook niet te verwachten, want er valt niet om voor te adverteren.

Het merendeel van de vijftien journalisten heeft nu ook wel wat anders te doen. Hun huizen zijn verwoest of hun familie heeft hen nodig. Er is een tekort aan water. Er is geen brandstof, dus verslaggevers kunnen niet op pad en verslag doen. Gebruik van mail en mobiele telefoons verloopt moeizaam omdat de communicatie nog niet overal is hersteld.

Het goede nieuws voor Snow is dat het gebouw van de Daily Herald intact is. Het werd tijdens de orkaan ook gebruikt als schuilplek door enkele medewerkers. “We hebben het geluk dat we het hebben overleefd.” Er zijn nog wat problemen met de airconditioning, maar daar valt mee te leven”, aldus Snowt. Elektriciteit komt via eigen generatoren.

Poynter noemt het heldhaftig dat een harde kern van zo’n vier journalisten al die tijd onder deze moeilijke omstandigheden de website van de krant bijwerkt. Er zijn speciale passen uitgereikt zodat journalisten toch tijdens de avondklok naar buiten kunnen. De site van de krant wordt verder aangevuld met artikelen van onder meer journalisten uit Nederland.

Werken blijft moeilijk door het gebrek aan communicatie, het gebrek aan brandstof en de inefficiënte lokale overheid. Het is moeilijk om informatie te krijgen over onmisbaar personeel. “Deze mensen werken zich een slag in de rondte,” zegt Snow. “Ik moet een manier vinden om ze te bedanken als we terug zijn gekeerd naar een soort van normale situatie.”

Poynter sluit het stuk dan ook af met een oproep aan Amerikaanse kranten om, als het vliegveld weer wordt opengesteld, een pas begonnen collegiale traditie voort te zetten, het sturen van pizza’s naar een redactie die onder moeilijke omstandigheden (en deels onder water) moet werken.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.