website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Journalisten ondertekenen manifest ‘Verantwoordelijke Journalistiek’

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in discussie op vrijdag 8 september 2017, 14:59

Nieuws

Maandag start de Week van de Vooruitgang’ met daarin speciale aandacht voor het ‘Manifest voor een Verantwoordelijke Journalistiek’.

Journalisten zouden meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het wereldbeeld van hun lezers, kijkers en luisteraars, stelt de organisatie World’s Best News. Dat wereldbeeld is volgens hen doorgaans te somber en die somberheid is op veel terreinen onterecht.

Het journalistiek manifest roept journalisten op meer te berichten over de structurele vooruitgang die op veel terreinen wordt geboekt. “Met dit manifest willen wij, journalisten en mediaprofessionals, onze verantwoordelijkheid benadrukken voor het beeld van de werkelijkheid dat we onze lezers, luisteraars en kijkers verschaffen. Ons journalistieke uitgangspunt is en blijft het kritisch blootleggen, volgen en analyseren van relevante gebeurtenissen en ontwikkelingen. En ja, dus óók van de ellende en de conflicten in de wereld. Maar daar hoort iets bij. Verantwoordelijke journalistiek betekent dat we ons rekenschap geven van het feit dat onze aandacht te vaak uitgaat naar de rotte appel, waardoor de mand vol gezonde appels uit het zicht raakt.”

De eerste 40 handtekeningen zijn inmiddels gezet, waaronder die van journalisten als Charles Groenhuijsen, Felix Meurders, Wilma van der Maten en Aart Zeeman.

3 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. ton smit, 9 september 2017, 12:01

  Volstrekt belachelijk initiatief. Groepgewijs afspreken dat ook de vrolijke onderwerpen meer aandacht in de media moeten krijgen. Hoe verzin je het.

 2. 2. herman, 9 september 2017, 14:35

  De ‘handtekeningenzetters’ zijn aldus verzekerd van een regelmatige plaats aan de tafel van Pauw!
  De ‘groepscommandant’ in dezen is ineens Groenhuijsen geworden…....

 3. 3. Wim Guiking, 12 september 2017, 12:10

  Hoezo ‘belachelijk’? Het gaat toch niet om ‘vrolijk’ nieuws? Het gaat om een betere mix van nieuws over enerzijds beangstigende, destructieve of betreurenswaardige zaken en anderzijds hoopgevende of opbouwende feiten of ontwikkelingen. Normaal toch?

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.