training eu starters

— dinsdag 19 juli 2022, 14:07 | 0 reacties, praat mee

Journalist Willem Groeneveld: ‘Fijn dat rechter aanslag op pers en journalistiek erkende’

© Reyer Boxem

De Groningse journalist Willem Groeneveld voelt zich maandag "gelaten" bij het vonnis van de rechter tegen de twee mannen die in 2021 een brandend bierflesje zijn huis in gooiden. Het tweetal werd maandag veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en tbs met voorwaarden. Laatste wijziging: 19 juli 2022, 14:36

“Ik ben blij dat de eis van het Openbaar Ministerie overeind is gebleven”, stelt Groeneveld in een reactie. “Maar ik vind het treurig dat de mannen zo lang de gevangenis in moeten. Voor henzelf, maar ook voor hun familie en hun naasten.” De journalist, die werkt voor de Groningse stadsblog Sikkom, vindt het vooral “heel fijn dat de rechter stilstond bij de achterliggende gedachte van het vonnis. Hij noemde het een aanslag op de pers en de journalistiek. Dat vond ik een heel belangrijk aspect in het vonnis.”

Volgens de rechtbank in Groningen gaat het om een poging tot moord en brandstichting. De rechtbank vindt dat er sprake is van een “doelbewuste actie tegen een journalist” en niet van een gemoedsopwelling bij de mannen.

De twee dertigers gooiden in de ochtend van 19 augustus rond 03.00 uur een brandend bierflesje door de voordeur bij Groeneveld en zijn partner. Die wisten het vuur te doven en bleven ongedeerd. De mannen, P. en W., behoorden tot een groep complotdenkers rond corona. Ze kenden elkaar van demonstraties. Groeneveld schreef kritisch over coronacomplotdenkers.

Omdat P. en W. volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar zijn, is er een tbs-behandeling opgelegd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.