— maandag 14 september 2015, 13:40 | 0 reacties, praat mee

Jalta.nl 4,4

Het zouden gouden tijden moeten zijn voor Jalta.nl. Baardmannen steken levende mensen in de fik en hebben een heuse verkrachtingsideologie ontworpen. De redactie van een Frans weekblad is uitgemoord en laatst was het bijna raak in een Thalys. In hoeverre willen we weten dat dit onsympathieke gedrag iets met de islam van doen heeft? Kom er maar in rechts blog! Laatste wijziging: 24 september 2015, 15:39

Europa wordt overspoeld met vluchtelingen. Hoe bezorgd moeten we zijn over het feit dat die asielzoekers een cultuur meenemen die deels haaks staat op de onze? Kom er maar in rechts blog!

Toch bezoek ik Jalta.nl zelden. En dat terwijl ik – een handeling die ik in het dagelijks leven zoveel mogelijk tracht te vermijden – er voor betaal: 7 euro per maand.

Is het luiheid? Nee, want ik lees me suf. En als ik nou de enige slapende abonnee was. Maar de weinige mede-abonnees die ik tegenkom bezoeken Jalta soms nog minder vaak dan ik.

Wel kopen, niet kijken: het is een concept dat we verder alleen kennen van de daklozenkrant.

Ik had er vorig jaar meteen al een hard hoofd in: zat Nederland wel op Jalta te wachten? Ik besloot te vinden dat als er een betaald links(ig) blog is, er ook een rechts betaald blog moet zijn. Omdat oprichter Joshua Livestro niet net als Rob Wijnberg wekelijks gaat gourmetten bij Mathijs van Nieuwkerk vermoedde ik dat Jalta meer moeite zou hebben met het werven van voldoende abonnees (5000) dan De Correspondent. Dus werd ik in september 2014 lid.

Met Livestro heb ik overigens weinig. Die had al een stropdas om toen hij uit zijn moeders schoot plofte. Ik prefereer schrijvers die ooit hartstochtelijk links waren maar op enig moment met hun voortanden hard op de stoeprand van de realiteit zijn geknald. Maar daarmee hoef je nog niet per se ‘rechts’ te zijn. Nausicaa Marbe en Hafid Bouazza, twee columnisten met wie Livestro me over de streep trok, zijn gewoon vrijdenkers, begenadigd met een fijne pen.

De hoofdredacteur van de gratis site ThePostOnline, Bert Brussen, nam een abonnement omdat hij bevriend is met Jalta’s Annabel Nanninga, vertelde hij toen ik hem in april interviewde voor Het Parool. Brussen zei ook: ‘Op de langere termijn zijn betaalsites als Jalta en De Correspondent volgens mij geen verdienmodel.’

Tikje lullig: twee maanden later werd bekend dat zijn éigen verdienmodel op de schop moest. Wegens grote verliezen kreeg niemand nog betaald behalve Brussen zelf en adjunct Bas Paternotte.

Op het terras van De Ysbreker trof ik laatst iemand die daar het nodige mee te maken had: Teun Gautier, ex-uitgever van De Groene Amsterdammer. Hij is nu bestuurslid van de Vereniging Veronica, de meerderheidsaandeelhouder van TPO. Met die site gaat het inmiddels stukken beter dankzij een nieuw businessmodel: crowdfunding, vertelde Gautier. De sterauteurs Arnold Karskens, Wierd Duk en Chris Aalberts hebben op het moment van schrijven respectievelijk 275, 78 en 66 procent van hun streefbedrag opgehaald. Karskens (oogst op 14 september: € 13.750) is dus ruimschoots ‘overtekend’.

Terwijl ik koutte met Gautier kuierde Wijnberg langs. Het boegbeeld van De Correspondent vertelde dat hij een nieuwe redactieruimte zoekt. ‘Hoe groot?’, vroeg Gautier direct hevig geïnteresseerd. ‘Minimaal 700 vierkante meter.‘ Vaderlijk sloeg Gautier een arm om Wijnberg heen. ‘Wat dacht je van het voormalige pand van De Groene? Ruimte zat!’

Dit zegt iets over de doortastendheid van Gautier – hij heeft het opgeknapte pand aan het Westeinde blijkbaar in de aanbieding – maar het zegt vooral veel over de vitaliteit van Wijnbergs project. Net als Kustaw Bessems, chef van de Volkskrant-sectie Vonk, heb ik soms de indruk dat De Correspondent vooral ‘een handel in een bepaald levensgevoel is’ (tweet van Bessems in maart). Maar er gebeurt heel veel meer dan op Jalta.nl én het werkt. Begin augustus had Wijnberg naar eigen opgave 36.000 betalende (60 euro per jaar) abonnees, 28 medewerkers en 8 vacatures.

En Jalta? Ik hoor er bijna niemand over en de laatste bijdragen van scribenten als Marbe en Bouazza dateren alweer van februari. Toch laat Livestro desgevraagd weten dat het ‘goed’ gaat. ‘We gaan zeker door naar jaar twee.’ Maar cijfers noemt hij niet. ‘Doet Wijnberg dat wel? Zo zijn we allemaal verschillend. Dat houdt het leven interessant.’

Aan Marbe vroeg ik waar haar nieuwe stukken blijven. ‘Geen tijd’, schreef ze terug. ‘Ik ben intensief bezig met een nieuwe roman.’

Bouazza lees ik overal, maar dus niet meer op Jalta – waar in het geval-Bouazza duizend-en-een redenen voor kunnen zijn. Helaas is klimaatcynicus Hans Labohm juist reuze productief.
Jalta heeft nog wel medewerkers als Bart Schut en zeer af en toe ‘good old’ (volgens steeds meer mensen vooral dat laatste) Frits Bolkestein. Maar heb ik daar nog wel 84 euro per jaar voor over als ik het A. zo druk heb en B. concurrenten als ThePostOnline, GeenStijl en (deels) Elsevier.nl gratis zijn?

Zo, de vraag is gesteld. Tenzij Jalta alsnog het momentum pakt, ga ik hem binnenkort beantwoorden.

Onmisbaarheid: 3 (er is veel concurrentie, ook gratis)
Value for money: 4,5 (te veel grote namen schrijven nauwelijks iets)
Sexyness: 2 (al zijn Wijnbergs tekeningetjes óók stom)
Gerechtvaardigheid initiatief: 8 (ook rechtse scribenten mogen geld verdienen)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.