website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

IMPAKT tentoonstelling: Een Wereld Zonder Ons

Sabien Froger — Geplaatst op Monday 5 November 2018, 12:00

Agenda Friday 23 November 2018, 12:00 - Sunday 30 December 2018, 17:00 , Impakt Center for Media Culture, Lange Nieuwstraat 4, 3512PH Utrecht

Een Wereld Zonder Ons stelt voor hoe de wereld zal zijn zonder mensen. De manier waarop we nu met natuur en milieu omgaan zorgt dat dit moment veel sneller zou kunnen aanbreken dan we voor mogelijk houden. In 2007 schreef Amerikaanse journalist Alan Weisman in zijn non-fictie boek The World Without Us, wat er met de planeet zou gebeuren als mensen plotseling zouden verdwijnen. Hij licht toe welke sporen van menselijke civilisatie verloren zouden raken, hoe steden en huizen kapot zouden gaan, welke materialen en structuren het langst zouden overblijven en hoe de verschillende niet-menselijke organismen zouden ontwikkelen na de verdwijning van de mensheid. Een Wereld Zonder Ons wil de urgentie van een verbeterde omgang met natuur overbrengen. De tentoonstelling zal zowel ruimte bieden voor voorbeelden van de schade die we als mensen veroorzaken en hoe we op de juiste manier kunnen omgaan met technologie om oplossingen te creëren.

Dit programma is verboden aan het Post-truth thema waarop IMPAKT zich in 2018 richt. De ontkenning van klimaatverandering is een belangrijke kwestie in onze Post-truth maatschappij. Deze ontkenning draagt bij aan een atmosfeer waarin het bijna onmogelijk is om een gevoel van urgentie tot stand te brengen. Het gevolg is dat er nog steeds te weinig sociale en politieke steun is om noodzakelijke veranderingen tot stand te brengen.

Anna Dumitriu & Alex May: ArchaeaBot: A Post Singularity and Post Climate Change Life-form

ArchaeaBot heeft de vorm van een kleine robot die onderzoekt wat ‘leven’ zou kunnen betekenen in een toekomst waarin klimaatverandering de wereld radicaal veranderd heeft. Het project is gebaseerd op nieuw onderzoek over archaea (de oudste levensvormen op aarde) en combineert dit met de nieuwste innovaties op het gebied van machine learning & kunstmatige intelligentie om zo de ultieme ‘levensvorm’ te creëren die kan overleven in een wereld die zo vervuild is dat wij er geen onderdeel meer van kunnen uitmaken.

Katrin Hochschuh & Adam Donovan – Empathy Swarm

In het project Empathy Swarm willen Hochschuh en Donovan laten zien dat ook niet-antropomorfische robots (robots die niet op mensen lijken) gevoelens van empathie en medeleven kunnen oproepen bij mensen. De kunstenaars laten zien hoe makkelijk het is om met levenloze en abstracte objecten een emotionele reactie op te roepen in het brein van een toeschouwer, met behulp van een groep van kleine identieke robots die zij zelf hebben gecreëerd.

Robertina’s Šebjanič en Gjino Šutić – Aqua_forensic: Underwater Interception of *Biotweaking in **Aquatocene

Forensic Marine Research (Aquatocene) is een project rondom een onderwater drone, een mini-onderzeeër waarmee de kunstenaars monsters genomen hebben van het water in de Adriatische zee. De mini-onderzeeër, de verzamelde testresultaten en de analyses zijn in de tentoonstelling te zien. Met het werk willen Šebjanič en Šutić niet alleen laten zien welke schadelijke invloed de mens uitoefent op de waterhuishouding, maar ook hoe we de schadelijke stoffen die we in het water gebracht hebben weer kunnen verzamelen en inzetten bij ons onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen.

Taavi Suisalu: Subocean Botlights

De installatie Subocean Botlights heeft als vertrekpunt het gegeven dat de meeste intercontinentale communicatie verloopt via onderzeese glasvezelkabels. In de installatie worden draden van licht via onderzeese glasvezelkabels vanuit verschillende delen van de wereld naar de tentoonstellingslocatie geleid. Dit licht wordt nadat het de dieptes van de oceaan heeft doorkruist, getransformeerd tot groeilichten die op de planten in de tentoonstellingsruimte schijnen.

Klik hier voor meer informatie over IMPAKT.
Smart octo banner