website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Hoe verder na #metoo?

Douaa Bagou — Geplaatst op donderdag 8 maart 2018, 12:24

Agenda zondag 27 mei 2018, 15:00 - zondag 27 mei 2018, 16:45 , De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam

Filosoof en programmamaker Stine Jensen gaat in haar Socrateslezing in op mannelijkheid, vrouwelijkheid, seksualiteit en beeldvorming na #metoo.

In de lezing zoekt Jensen naar verschillen in nationale opvattingen over seksualiteit - bijvoorbeeld Zweden versus Frankrijk. Tegelijkertijd vraagt ze zich af of daders ook slachtoffers zijn door trial by media. Welke rol speelt beeldvorming - zijn pitspoezen en wielermissen écht niet meer van deze tijd?

Sinds #metoo is er meer dan ooit publieke aandacht voor seksueel geweld. Hoe kan het dat machtswellust en -misbruik nog altijd onze menswaardigheid ondermijnen?
De ene na de andere (machtige) man en iets minder vaak een vrouw wordt publiekelijk veroordeeld voor grensoverschrijdend seksueel en intimiderend gedrag. Maar hoe nu verder? Wat betekent het om man of vrouw te zijn en 'mag' je überhaupt nog van man of vrouw spreken?

"#Metoo gaat niet over erotiek, maar over macht. En als #metoo iets voor elkaar heeft gekregen, dan is het wel de moed van velen om zich nu uit te durven uitspreken," schreef Jensen eerder al. Maar, vraagt zij zich af, "Is er sinds #metoo iets fundamenteel veranderd? Zo nee, zou dat wel moeten? En wat en hoe dan?

Kaartjes zijn hierte koop.