website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

HMC overweegt juridische stappen tegen school om nepnieuws

Nick Kivits — Geplaatst op Friday 22 December 2017, 09:37

CC BY-SA 2.0 / ssalonso

CC BY-SA 2.0 / ssalonso

Nieuws Hugo Schneider, hoofdredacteur van de Holland Media Combinatie, overweegt juridische stappen tegen scholengemeenschap Laar & Berg in Laren wegens het verspreiden van nepnieuws. Studenten van de school stuurden in november in het kader van een studieopdracht een persbericht uit, dat verhaalde over een 17-jarige scholier die in vier jaar tijd ruim 100.000 euro verdiende met bitcoins. Met als doel: kijken hoe makkelijk het was nepnieuws in de media te krijgen.

De Gooi- en Eemlander belde het persbericht na en kreeg een van de leerlingen, Paul Jonker, aan de lijn. Die gaf niet toe dat het om nepnieuws ging en deed zich voor als de fortuinlijke scholier, die liefkozend ‘Bitcoinboy’ genoemd werd. “Ik heb nog nooit zo lang tegen iemand gelogen. Ik heb wel gedacht: ‘Ga ik door met dit verhaal? Hoe groot gaat het worden?’”, reageert hij tegenover De Gooi - en Eemlander.

“Onze reputatie als betrouwbaar medium is in het geding. Daarom onderzoek ik welke juridische stappen we tegen de school kunnen ondernemen”, zegt HMC-hoofdredacteur Hugo Schneider. “Dit is meer dan een flauwe studentengrap, want het is met instemming van de schoolleiding gebeurd. Ik vind dat onbegrijpelijk en onverantwoordelijk. We zijn willens en wetens op het verkeerde been gezet.”

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, noemt de misleiding zeer kwalijk. “Het toont niet aan dat journalisten hun werk niet goed doen. Het zegt meer over de schoolorganisatie, de onprofessionaliteit ervan.” Veel kans maakt HMC bij de rechter niet volgens hem. “Je kunt spreken van misleiding, valsheid in geschrifte. Maar het is lastig om aan te tonen dat dit jouw merk heeft geschaad.” Meer bij deze uitvoerige reconstructie van De Nieuwscheckers.

2 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. Eduard Bekker, 22 December 2017, 10:15

  Ik vind dat het geen kwaad kan dat de pers - geteisterd door bezuinigingen, die een goede check minder goed mogelijk maken - af en toe op de proef wordt gesteld.
  Er waren genoeg redenen om aan het bericht te twijfelen, maar verblind door de bitcoinmanie is toch gepupliceerd.
  Het is overigens niet voor het eerste dat de media doeltreffend in de maling zijn genomen:
  http://www.peterdictus.nl/www/entry_44.html

 2. 2. noreasscher@gmail.com, 22 December 2017, 13:01

  Meneer Schneider moet toch weten dat ook goed nieuws geverifieerd moet worden? Anders wordt het reclame… Zeker verhalen die te mooi zijn om waar te zijn… Hoor, wederhoor, één bron is géén bron… Beetje sneue reactie ook van Thomas Bruning… Kennelijk mogen journalisten volgens hem goedgelovige zielen zijn. Past overigens wel weer bij de kerstgedachte.