word studentlid

— woensdag 22 december 2021, 08:20 | 0 reacties, praat mee

Hier hadden we het over in 2021 #8: Corona en de complotdenkers

Hier hadden we het over in 2021 #8: Corona en de complotdenkers
© Berend Vonk

We hadden het graag anders gezien, maar 2021 is, net als 2020 toch ook weer grotendeels het jaar van: corona. De aanzwellende hoeveelheid desinformatie en complottheorieën die de ronde doen, maken de noodzaak van stevige en betrouwbare journalistiek extra groot. De vraag die we ons dit jaar vaak stelden: hoe verhoud je je als journalist tot die (des)informatiestroom? Laatste wijziging: 22 december 2021, 15:10

Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans van de Volkskrant weet er wel raad mee. Hij blijft onvermoeibaar het gesprek opzoeken met mensen die de andere kant op denken. In juli schoof hij aan bij een coronadebat met publicist en coronascepticus Ab Gietelink van discussieplatform Café Weltschmerz. Het platform verwijderde de video omdat die ‘niet inhoudelijk genoeg’ zou zijn. Voor Keulemans was de echte aanleiding wel duidelijk: ‘Ik denk: omdat ik Ab onder tafel lulde en ze dat niet ok vinden.’

In gesprek blijven, was een thema dat in combinatie met de coronacrisis vaker terugkwam dit jaar.

Rudy Bouma van Nieuwsuur doet al bijna twee jaar verslag van coronacomplottheoriën, waarbij hij op zoek gaat naar beweegredenen van complotdenkers, zoals persoonlijke crises, sociaal isolement of botsingen met de overheid. In mei deelde hij voor Villamedia zijn vier stelregels voor goede berichtgeving.

Later dit jaar vroegen we hem en andere journalisten die veel met complotdenkers te maken hebben: hoe ga je nu om met complottheorieën en -denkers als bronnen? En wat kun je doen om het vak en jezelf als individuele journalist te beschermen?

Lees het hier allemaal nog een keertje terug. We denken dat we de kennis ook het komende jaar zomaar weer kunnen gebruiken.

Café Weltschmerz wist video coronadebat wetenschapsjournalist Maarten Keulemans

Rudy Bouma: Zo krijgen niet de verzinsels maar de feiten de nadruk

Omgaan met complotdenkers. Hoe doe je dat?

Het einde van het jaar is een tijd van terugblikken en lijstjes maken. De komende dagen publiceren we daarom de top 10 van thema’s waarover het meest werd gelezen op Villamedia in 2021. De top top 10 tot nu toe lees je hier.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.