— donderdag 21 november 2019, 15:38 | 0 reacties, praat mee

Het verborgen archief van Hollandse Hoogte

Ruim 35 jaar geleden werd fotobureau Hollandse Hoogte (HH) opgericht. Foto’s waren nog van papier. Fotografen kwamen ze in stapels naar Amsterdam brengen, waar vier onstuimige mannen ze in Gispen-­ladekasten stopten. Het bureau groeide als kool, voor journalistieke foto’s van zekere kwaliteit belde je HH. Niets is meer wat het was.

Hollandse Hoogte is tegenwoordig onderdeel van het ANP en gebruikt een vijfde generatie draadloze verbinding. De papieren foto’s hebben een eeuwig onderdak gevonden bij het Nationaal Archief. Verborgen, maar wel bereikbaar, wisten de redacteuren van het kwartaaltijdschrift Hollandse Beelden. Voor een speciale uitgave diepten ze de mooiste fotoseries op.

Tien fotografen hebben de eer, maar geheel terecht opent het nummer met een reeks van Marcel van den Bergh. Acht dijken van zwart-wit foto’s, over de bijna-watersnoodramp van 1995 in het rivierenland. En dan moeten de prachtige series van Freek van Arkel (Rotterdamse haven), Felix Kalkman (Zuid-Afrika) en Henk Braam (afscheid) nog volgen.

Redacteuren, neem nog eens een duik!

Hollandse beelden, het verborgen archief, ISBN 9789076915470, € 14,-. Bestellen: hollandsebeelden.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.