word studentlid

— woensdag 17 november 2021, 12:05 | 0 reacties, praat mee

Griekenland maakt verspreiden nepnieuws strafbaar; kritiek op vage bewoording wetsartikel

Griekenland maakt verspreiden nepnieuws strafbaar; kritiek op vage bewoording wetsartikel
Demissionair premier Rutte was eerder deze maand te gast bij collega Kyriakos Mitsotakis. Op de voorgrond correspondent Ingeborg Beugel, die de Griekse premier kort daarop het vuur aan de schenen legde. | EPA

Het Griekse parleement heeft vorige week een bepaling binnen het strafwetboek aangenomen dat het verspreiden van nepnieuws strafbaar stelt, als dat de potentie heeft onrust te veroorzaken onder de bevolking of het vertrouwen ondergraaft in de nationale economie, de gezondheidszorg or verdedigingscapaciteit van het land. Laatste wijziging: 17 november 2021, 12:09

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) roept de Europese Commissie op Griekenland te bewegen het zogeheten artikel 191 te schrappen. In een eerdere versie van het bewuste artikel werd verspreiden van valse berichten met boetes en maximaal drie jaar gevangenisstraf bestraft. Nu zou er maximaal vijf jaar cel mogelijk zijn.

Nergens in het wetsartikel definieert de Griekse overheid wat precies als nepnieuws kwalificeert, noch volgens welke richtlijnen dat wordt vastgesteld.

Volgens HRW opent de bepaling de deur naar gerichte strafmaatregelen richting journalisten, mediabedrijven, activisten en critici, als hun mening de regering niet bevalt. “In Griekenland loop je nu het risico op gevangenisstraf als je over zaken van publiek belang spreekt, maar de overheid vindt dat je nepnieuws verkoopt”, aldus onderzoeker Eva Cossé van HRW.

De Europese persvrijheidsorganisatie Media Freedom Rapid Response (MFRR) hekelt de vage bewoordingen van het wetsartikel eveneens. Toen het artikel nog in de wetsvoorstelfase was vreesde MFRR dat, eenmaal aangenomen, artikel 191 een verkillend effect zou hebben op de persvrijheid in Griekenland.

Correspondent Ingeborg Beugel vertrok naar Nederland nadat kritische bevraging van premier Mitsotakis over diens migratiebeleid haar op niet-aflatende kritiek en fysieke intimidatie van nationalistische Grieken kwam te staan. Beugel is niet beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws, maar haar vragen gingen over pushback van migranten terug de zee op - een verboden praktijk die door de Griekse premier wordt ontkend.

Bekijk meer van

Griekenland

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.