— vrijdag 19 november 2021, 08:33 | 0 reacties, praat mee

Google gaat Duitse uitgevers betalen voor plaatsen previews

© Pixabay / mohamed_hassan

Google gaat Duitse uitgevers betalen voor het tonen van voorvertoningen van hun artikelen. Het internetbedrijf heeft daarover afspraken gemaakt met diverse uitgeverijen in Duitsland. Dankzij die afspraken, die zijn vastgelegd in contracten, kan de Duitse variant van Google voorvertoningen van verhalen van die uitgevers laten zien.

De afspraken volgen op de invoering van nieuwe auteurswetgeving in Duitsland. Die nieuwe wet geeft volgens Google en de uitgeverijen weinig duidelijkheid over het gebruiken van zeer korte fragmenten uit artikelen (zogenoemde ‘snippets’). Daarom is niet duidelijk hoe lang dergelijke snippets van de wet nou mogen zijn. Om discussie daarover te voorkomen, hebben de uitgeverijen en Google daar nu zelf afspraken over gemaakt.

Nog niet alle uitgeverijen hebben zulke afspraken met Google. Het internetbedrijf vertelt in een blogpost dat er onder andere afspraken zijn gemaakt met de uitgevers achter DER SPIEGEL, DIE ZEIT, Handelsblatt, Tagespiegel, Ströer, Golen en Netzwelt.

Hoeveel geld er gemoeid is met de afspraken is niet bekend. Google benadrukt dat het nog met andere uitgeverijen in gesprek blijft. Eerder deze week maakte Google ook al bekend afspraken gemaakt te hebben met het Franse persbureau AFP.

Bekijk meer van

Google Duitsland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.