— vrijdag 19 november 2021, 08:33 | 0 reacties, praat mee

Google gaat Duitse uitgevers betalen voor plaatsen previews

© Pixabay / mohamed_hassan

Google gaat Duitse uitgevers betalen voor het tonen van voorvertoningen van hun artikelen. Het internetbedrijf heeft daarover afspraken gemaakt met diverse uitgeverijen in Duitsland. Dankzij die afspraken, die zijn vastgelegd in contracten, kan de Duitse variant van Google voorvertoningen van verhalen van die uitgevers laten zien. Laatste wijziging: 19 november 2021, 13:04

De afspraken volgen op de invoering van nieuwe auteurswetgeving in Duitsland. Die nieuwe wet geeft volgens Google en de uitgeverijen weinig duidelijkheid over het gebruiken van zeer korte fragmenten uit artikelen (zogenoemde ‘snippets’). Daarom is niet duidelijk hoe lang dergelijke snippets van de wet nou mogen zijn. Om discussie daarover te voorkomen, hebben de uitgeverijen en Google daar nu zelf afspraken over gemaakt.

Nog niet alle uitgeverijen hebben zulke afspraken met Google. Het internetbedrijf vertelt in een blogpost dat er onder andere afspraken zijn gemaakt met de uitgevers achter DER SPIEGEL, DIE ZEIT, Handelsblatt, Tagespiegel, Ströer, Golen en Netzwelt.

Hoeveel geld er gemoeid is met de afspraken is niet bekend. Google benadrukt dat het nog met andere uitgeverijen in gesprek blijft. Eerder deze week maakte Google ook al bekend afspraken gemaakt te hebben met het Franse persbureau AFP.

Bekijk meer van

Google Duitsland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.