— donderdag 18 november 2021, 11:53 | 0 reacties, praat mee

Google Frankrijk gaat persbureau AFP betalen voor hergebruik inhoud

Google-topman Sébastien Missoffe (l) schudt de hand van AFP-directeur Fabrice Fries, op de redactie van het persbureau. Google gaat betalen voor het hergebruik van AFP-inhoud. | Thomas Coex / AFP

Het Franse persbureau Agence France-Presse (AFP) heeft met Google een overeenkomst bereikt over hergebruik en distributie van AFP-inhoud. Google betaalt "na enkele maanden van constructieve onderhandelingen", aldus het persbureau. Google ligt al jaren overhoop met Franse uitgevers en toezichthouders rondom dit type hergebruik.

De zoekgigant strijdt op dit moment met de Franse mededingingsautoriteit over een boete van 500 miljoen euro over de wijze waarop Google Franse uitgevers tegemoet treedt.

Vorig jaar kreeg het bedrijf van de Franse rechter eveneens een tik op de vingers.

Over de deal met AFP zegt hoofd van Google Frankrijk Sébastien Missoffe dat het de wens weergeeft om met uitgevers en persbureaus in Frankrijk tot een vergelijk te komen over de naburige rechten. “Deze vergoeding ondersteunt het werk van AFP en maakt de weg vrij voor een nauwere samenwerking tussen onze teams”, aldus Missoffe.

Google en AFP starten binnenkort samen een project voor het bestrijden van desinformatie. Hoeveel Google precies op tafel legt voor het hergebruik is niet bekendgemaakt.

Bekijk meer van

Google Frankrijk AFP

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.