word studentlid

— donderdag 23 september 2021, 08:52 | 0 reacties, praat mee

‘Gedoseerde nieuwsconsumptie leidt tot politiek beter geïnformeerde burgers’

‘Gedoseerde nieuwsconsumptie leidt tot politiek beter geïnformeerde burgers’
Nederland heeft een relatief groot aanbod van minimalisten, die hun nieuwsconsumptie bewust beperken.

Mensen die hun nieuws voornamelijk of exclusief van social media halen, zijn slechter politiek geïnformeerd dan mensen die hun inname beperken en nieuws uit meer traditionele media vernemen. Dat is de conclusie van een studie onder 28.000 mensen in 17 Europese landen, uitgevoerd door twee universiteiten in Catalonië. Laatste wijziging: 23 september 2021, 08:55

Onderzoekers aan de Universitat Internacional de Catalunya en de Universitat Oberta de Catalunya bekeken nieuwsconsumptiepatronen in 17 landen, waaronder Nederland.

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit van het geconsumeerde nieuws, aldus onderzoekers Laia Castro en Ana Sofía Cardenal. Wie nieuws uit kranten, van voornaamste televisiezenders en andere professionele nieuwsorganisaties verneemt, komt daar politiek beter geïnformeerd uit. Het overdadige digitale nieuwsaanbod heeft mogelijk zelfs een nadelig effect wat betreft goed geïnformeerd raken, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek identificeert vijf typen nieuwsconsumenten: minimalisten (zoeken beperkt maar gericht naar nieuws), traditionalisten (beperken zich tot de gevestigde namen), online nieuwszoekers (maken zelf hun selectie uit het online aanbod), nieuwszoekers die zich enkel op social media oriënteren en ‘hyperconsumenten’ die nieuws in alle vormen en van diverse bronnen opzoeken.

De traditionalisten zijn in alle onderzochte landen politiek het best geïnformeerd. In landen waar de bevolking zelf het online nieuws bij elkaar zoekt (onder meer Griekenland, Italië, Polen en Roemenië) is het nieuwsdieet slechter en zijn mensen slechter geïnformeerd. In deze landen speelt gratis online nieuws een grotere rol dan in de andere onderzochte landen.

Nederland heeft een relatief groot aandeel van minimalisten op nieuwsgebied. De onderzoekers noemen het opvallend dat deze groep groter is in landen met een gevarieerde maatschappelijke samenstelling, een zekere sociale mobiliteit en een open economie. Naast Nederland is het aanbod van minimalisten ook hoog in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden en Zwitserland.

Een gevolg van meer politieke kennis vertaalt zich naar een hoger vertrouwen in de politiek en de media, stellen de onderzoekers. Navigating High-choice European Political Information Environments

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.