banner festival 23

Langlopend evenement

Fototentoonstelling: School – Verliefd, verveeld, verslapen

8 april 2023, 11:00–6 augustus 2023, 17:00
Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43, 2517 HV Den Haag Laatste wijziging: 9 mei 2023, 10:22

De tentoonstelling School - Verliefd, verveeld, verslapen is naast een fotografische reis door 150 jaar onderwijs bovenal een 'trip down memory lane' naar ieders eigen schooltijd. Om een scherper beeld te krijgen van wat deze periode zo onvergetelijk maakt, brengt deze tentoonstelling 150 jaar fotografie over school bijeen. Ondanks de kritische geluiden over de staat van het onderwijs, zien we in de foto's vooral een wereld waar vooruitgang, emancipatie en veiligheid de boventoon voeren.

De tentoonstelling is een ode aan de leerling en zit vol met herkenbare situaties: wegdromen tijdens de les, spelen op het schoolplein, wachten tot je wordt gekozen bij gym en het moment van de klassenfoto. Via zo'n 150 foto's (her)beleeft de bezoeker een doodgewone schooldag: van 's ochtends vroeg op de fiets naar school tot de laatst bel.


Hakan op College De Meer, Amsterdam (2004) © Justin Jin / collectie: Rijksmuseum
Een schoolklas in Bigiston, Marowijne, Suriname, 1964 © Boy Lawson / Collectie Nationaal Museum Van Wereldculturen
Te zien is een combinatie van historische foto’s van onder meer Willem van de Poll (1895-1970), Cas Oorthuys (1908–1975), Fred Fischer (1905-1981), Jutka Rona (1934-2016) en Eva Besnyö (1910-2003). Aangevuld met werk van makers van nu als Justin Jin (1974), Martine Stig (1972), Ellen Kok (1958), Reinier Gerritsen (1950) en Raimond Wouda (1964), een combinatie van werk in opdracht en zelf opgestarte projecten om het fenomeen school in beeld te brengen.

School als plek van vooruitgang en emancipatie
Het bekijken van 150 jaar fotografie, vervaardigd op scholen in Nederland, de overzeese gebieden en de voormalige koloniën, levert een interessant beeld op van vooruitgang, emancipatie en veranderende opvattingen over onderwijs. Krijt is vervangen door het digibord, het leitje door de laptop. Van de alwetende leraar die de leiding heeft naar de leerling die de regie moet nemen over zijn eigen leerproces. De verhouding tussen leraar en leerling zien we veranderen. De leraar, die tegenwoordig vaker een vrouw is, heeft zich verplaatst van vóór naar middenin in de klas. Ook de leerlingen bewegen zich steeds vrijer door de ruimte heen en lijken zich de school als plek waar ze de dag doorbrengen meer toe te eigenen. Ze geven de docent vaker weerwoord en demonstreren als ze het ergens niet mee eens zijn.

Wat niet is veranderd en waar we tijdens de Corona crisis van doordrongen werden, is dat school, ondanks alle technologische middelen die onderwijs op afstand mogelijk maken, als fysieke ontmoetingsplek onmisbaar is voor een gezonde samenleving.

Beroepsonderwijs
Uiteenlopende vormen van beroepsonderwijs hebben een prominente plek in de tentoonstelling. Dit is een bewuste keuze van gastcurator Dirk Kome: ‘We moeten niet langer spreken in termen van lagere en hogere onderwijsniveaus. Iedereen heeft zijn eigen talent en moet daar maatschappelijke waardering voor krijgen’. Te zien zijn foto’s van de lts, waar jongeren zich buigen over auto’s of die een opleiding in de landbouw volgen, wat refereert aan de huidige grote tekorten in praktische beroepen.

Terug in de tijd
Ook is er een selectie foto’s uit de 19de en begin van de 20ste eeuw, die de school van toen van binnen en buiten laat zien. Een groepje kinderen spelend op het schoolplein door Jacob Olie (1834-1905) in 1890 vastgelegd. Het uitdelen van eten op een school aan het Alberteimsplein in Den Haag. Een grote groep kinderen in de rij voor school in Kladar (Nieuw-Guinea) en een Rooms-Katholieke missie-school in Paramaribo (Suriname). En een leraar met een groep jongens met een hamer in de hand in de smederij, de tijd dat je nog gewoon werd opgeleid om hetzelfde vak uit te oefenen als je vader.

Rondleiding
Ben jij gegrepen door de portretten van School? Boek dan een rondleiding. Een van onze ervaren museumdocenten vertelt aan de hand van de foto's in de tentoonstelling wat de fotografie van School uniek maakt.

Deelnemende fotografen
Muriël Agsteribbe, Marcel Antonisse, Herbert Behrens, Eva Besnyö, Blommers en Schumm, Rob Bogaerts, Theo Bos, Dieuwertje Bravenboer, Charles Breijer , Thijmen van de Burgt, Prins Claus, Martien Coppens, Violette Cornelius, Rees Diepen, Bernard F. Eilers, Jan van Eyk, Fred Fischer, Gerard P. Fieret, Abraham Favier, Julian Germain , Reinier Gerritsen, Ben Hansen, Robert de Hartogh, Carel van Hees, Taeke Henstra, Herman Heukels en Bart Hofmeester , Henk Hilterman, Cuny Janssen, Nico Jesse, Justin Jin, Marijn de Jong, Ata Kandó, Neville Keasberry, Ellen Kok, Dirk Kome, Christian van der Kooy, Ron Kroon, Dolf Kruger, Boy Lawson, Henk Lindeboom, Dana Lixenberg, Philip Mechanicus, Harry Meijer, Theo Meijer, Oscar de Milliano, Bart Molendijk, Bert Nienhuis, Jacob Olie , Cas Oorthuys, Willem van de Poll, Bartie Pouw, Jutka Rona, Wim van Rossem, Daan Scholte, Hans Spies, Martine Stig, Margriet Stuijt, Gilleam Trapenberg, Kees van de Veen, Bert Verhoeff, Hannes Wallrafen, Ad Windig, Hans Wolf, Raimond Wouda, Peter van Zoest, d/Arch, Volendam, Foto Huizinga, Stadskanaal, Fotostudio Soublette et Fils, Fotograaf Polygoon, Heidemij.

Klassenfoto’s gezocht 1865 – 2022
Onderdeel van de tentoonstelling is een van de meest bekende schoolrituelen: de klassenfoto. Het streven is om een overzicht te tonen van klassenfoto’s gemaakt tussen 1865 en 2023. Ook geografische spreiding is van belang. Net als in de tentoonstelling richten we naast Nederland de blik op basis- en middelbare scholen uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Suriname in de tijd dat deze gebieden deel uitmaakten van het Koninkrijk der Nederlanden.

Om tot een compleet overzicht te komen is de hulp van het publiek ingeschakeld. We ontvingen honderden foto's. Uit alle inzendingen is een selectie gemaakt.

Maandag gesloten. Tickets zijn hier te koop

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.