banner festival 23

Langlopend evenement

Fototentoonstelling Melting Islands

19 april 2023, 12:00–18 juli 2023, 18:00
Hangar 18, place du Chatelain Brussel, 1050 België Laatste wijziging: 25 april 2023, 09:25

Met Melting Islands stelt Hangar 4 projecten voor die bepaalde uitdagingen illustreren waarmee eilanden geconfronteerd worden. Het smelten van de bevolking, van het ijs en de zandkusten vormt immers een grote bedreiging voor de duurzaamheid en de weerbaarheid van eilandgemeenschappen en -ecosystemen, zowel tropisch als arctisch.

Het smelten van de permafrost op de eilanden brengt aanzienlijke veranderingen in het landschap en de ecosystemen met zich mee. De bevroren ondergrond is een cruciaal element in het wereldwijd klimaatsysteem. Bij het ontdooien komen grote hoeveelheden koolstofdioxide en methaan vrij, krachtige broeikasgassen die bijdragen aan de klimaatopwarming. De tijdloze beelden van Matthieu Litt dompelen ons onder in een poëtische contemplatie terwijl we ons bewust worden van de dreiging die op deze landschappen weegt.

De extractie van kustzand heeft negatieve gevolgen voor zowel het milieu als voor de menselijke gemeenschappen. In Kaapverdië wijst Mathias Depardon ons op een dubbele plaag. Die van de erosie en het verlies aan biodiversiteit enerzijds, en die van armoede en menselijke exploitatie anderzijds.

Eilandgemeenschappen worden vaak als fragiel beschouwd door hun isolatie op alle vlakken. La Firme van Richard Pak richt zich op een gemeenschap aan “de andere kant van de wereld” met unieke culturele en sociale eigenschappen. Met “Les Rochers Fauves” (“De Wilde Rotsen”) dompelt Clément Papillon ons onder in de dorre wereld van het dunst bevolkte eiland van Griekenland.

Tickets zijn hier te koop
Zondag en maandag gesloten.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.