word studentlid

Langlopend evenement

Fototentoonstelling Leven met water van Jeroen Toirkens

7 maart 2024, 16:00–9 juni 2024, 17:00
fotogalerie De Gang ,Grote Houtstraat 43 in Haarlem Laatste wijziging: 23 februari 2024, 11:27

Kom donderdag 7 maart a.s. naar de opening van de fototentoonstelling Leven met water van Jeroen Toirkens in Fotogalerie De Gang. Meld je nu aan!

Fototentoonstelling Leven met water
De provincie Noord-Holland is aan alle kanten omgeven door water. Daarom wordt Noord-Holland ook wel een schiereiland genoemd. Het schiereiland moet worden beschermd tegen het water, zeker met het oog op zeespiegelstijging én bodemdaling. Maar hoe ziet waterbeheersing er anno nu uit? Fotograaf Jeroen Toirkens maakte in 2023 een roadtrip langs de drie zeeën van Noord-Holland: de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer (de voormalige Zuiderzee). Een jaar lang onderzocht hij de waterbestendigheid van de provincie en legde dit vast in drie persoonlijke beeldessays. Het resultaat is te zien in de tentoonstelling Leven met water.

Documentaire foto-opdracht provincie Noord-Holland
De foto’s zijn gemaakt in opdracht van het Noord-Hollands Archief en worden opgenomen in de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, eigendom van de provincie Noord-Holland. Deze unieke beeldcollectie, bestaande uit meer dan 82.000 objecten, legt de beeldgeschiedenis van Noord-Holland vast en wordt jaarlijks aangevuld met een documentaire foto-opdracht. In 2023 werd deze opdracht toegekend aan Jeroen Toirkens met als onderwerp ‘Leven met water – waterveiligheid’.

Jeroen Toirkens
Jeroen Toirkens (Nederland, 1971) studeerde Fotografische Vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werkt sinds 1995 als zelfstandig fotograaf en filmmaker. Hij richt zich met name op sociale documentaire fotografie en “slow-journalism”.

Zijn boek Nomad (2011) over de laatste levende nomaden van het noordelijk halfrond won in 2012 de prestigieuze Canon-prijs voor het beste innovatieve fotoverhaal. Zijn laatste project Borealis, in samenwerking met schrijver en journalist Jelle Brandt Corstius, resulteerde in een boek en een tentoonstelling die te zien was in Fotomuseum Den Haag en in het Anchorage Museum in Alaska.

Programma opening
Het programma tijdens de opening bestaat onder andere uit een interview met Jeroen Toirkens en een inhoudelijke bijdrage van de provincie Noord-Holland.
Na de opening is er gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken en na te praten onder het genot van een hapje en drankje in het aangrenzende café van De Wereld van Jansje.

Aanmelden gratis entree kan via deze link

De fototentoonstelling Leven met water is vanaf 7 maart te zien in fotogalerie De Gang (Grote Houtstraat 43 in Haarlem). Openingstijden: maandag 12.00-17.00 uur en dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur (ook toegankelijk via De Wereld van Jansje). Entree is gratis.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.