Langlopend evenement

Fotografisch onderzoek van Suzanne Schols: LOBBY – Between Green Deals and Ideals

28 oktober 2023, 11:00–17 maart 2024, 17:00
Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43, 2517 HV Den Haag Laatste wijziging: 12 oktober 2023, 10:35

LOBBY – Between Green Deals and Ideals is een fotografisch onderzoek van Suzanne Schols, ooit zelf lobbyist en nu fotograaf, om de zichtbaarheid en transparantie van de lobby-wereld te vergroten. Ze richtte haar blik specifiek op de Brusselse klimaatlobby en klopte aan bij een groot aantal organisaties die invloed willen uitoefenen op de Europese Green Deal waarvoor Frans Timmermans als Eurocommissaris de afgelopen jaren verantwoordelijk was. De plannen om van Europa het eerste klimaat neutrale continent van de wereld te maken, raken verschillende sectoren en de levens van 450 miljoen EU burgers.

Schols koos ervoor om de ontvangstruimtes, de zogenaamde lobby, van de organisaties te fotograferen. Lobby komt van het woord ‘lobia’ dat gang, portiek of hal betekent en in politieke zin van oorsprong verwijst naar een ruimte in het Britse Lagerhuis waar het publiek met parlementsleden kon spreken. Tegenwoordig wordt het vooral gezien als iets dat achter gesloten deuren plaatsvindt en juist voor het publiek verborgen blijft. Een beeld dat wordt bevestigd uit het feit dat het voor Schols niet altijd eenvoudig was toestemming te krijgen om in de Brusselse kantoren van de lobbyorganisaties te fotograferen.

Voor de selectie van de organisaties maakte zij gebruik van openbaar toegankelijke informatie uit het EU Transparantie Register. Op basis van het aantal ontmoetingen die organisaties in de afgelopen jaren met Frans Timmermans en zijn adviseurs hebben gehad selecteerde Schols uiteindelijk 122 organisaties.

Bij de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige fotoboek, waarin naast de foto’s informatie is opgenomen over de belangenorganisaties die zij benaderde om te fotograferen. Voor de financiering van het boek loopt op dit moment nog een crowdfunding bij voordekunst.nl.

Tickets zijn hier te koop

Fotomuseum Den Haag/KM21 is geopend van dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur. Op maandag is het museum gesloten.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.