— donderdag 3 december 2020, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Fotografen klagen BuzzFeed aan voor insluiten Instagram-foto’s

De BLM-demonstraties gingen in de Verenigde Staten gepaard met veel machtsvertoon, zoals hier in Portland, Oregon | Noah Berger / Associated Press

Een groep van zes zwarte fotojournalisten klaagt mediabedrijf BuzzFeed aan voor het ongevraagd gebruik van foto's van Black Lives Matter-demonstraties van afgelopen zomer. Centraal staan foto's die BuzzFeed in een overzichtsartikel insloot vanaf Instagram-accounts van de fotografen.

Instagram maakte in een andere zaak duidelijk dat toestemming van fotografen verplicht is, voor een foto geëmbed mag worden. Daar draaide het om nieuwsuitgave Newsweek, waar de redactie een fotolicentie wilde verwerven, niet kreeg en toen via een Instagram-embed alsnog gebruikte.

BuzzFeed maakte een artikel onder de titel ‘17 indrukwekkende foto’s van de demonstraties, gezien door de ogen van zwarte fotografen’. De fotografen stellen daar niet over te zijn benaderd. De rechtszaak noemt het gebruik van de foto’s diefstal en het bewuste artikel een ironische viering van die roof.

De foto’s van de zes fotografen werden uiteindelijk een week na verschijnen uit het artikel verwijderd. Het stuk werd voorzien van een regel dat de eerdere versie ‘niet voldeed aan redactionele normen rond het verkrijgen van toestemming’.

Elk van de fotografen wil 30.000 dollar schadevergoeding voor auteursrechtenschending. Advocaten voor de fotografen prijzen BuzzFeed wel voor het signaleren van het opmerkelijke werk van de fotografen, gemaakt in de frontlinie van de demonstraties.

“Maar dat BuzzFeed vervolgens het werk steelt dat ze wilden loven was exploitatie in optima forma”, aldus de advocaten tegenover vaksite Artnet News.

Er loopt in de Verenigde Staten al langer een discussie over de status van materiaal dat via embedding op sites van derden getoond kan worden. Wie materiaal uploadt bij een dienst, geeft onder de gebruiksvoorwaarden toestemming voor hergebruik, is de gedachte. In april van dit jaar oordeelde een Amerikaanse rechter in een vrijwel gelijke zaak dat een fotograaf geen bijzondere rechten kan doen gelden, als een foto via Instagram wordt geëmbed.

In Europa wordt embedding juridisch niet als nieuwe openbaarmaking gezien; een nieuwe licentie is daarom niet nodig.

Bekijk meer van

Instagram BuzzFeed News

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.