uitreiking JvhJ 2021

— vrijdag 30 april 2021, 10:27 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf Arie Kievit overweegt juridische stappen voor gebruik foto bij nepnieuws

Deze foto van Arie Kievit wordt op Facebook verspreid bij een artikel met nepnieuws. - © Arie Kievit

Fotojournalist Arie Kievit overweegt juridische stappen te nemen vanwege een van zijn foto’s die op Facebook wordt gebruikt bij het verspreiden van nepnieuws. Op de foto zijn twee boa’s te zien, die in gesprek zijn met een ober van Café Koops in Haarlem. Het beeld werd inmiddels al meer dan 15.000 keer gedeeld.

Het nepbericht stelt dat café-eigenaar Guus van Kol terrasstoelen verkocht zodat hij tijdens de lockdown kon openblijven en zo de terrassluiting te slim af was. Door de stoelen te verkopen (inclusief twee glazen bier) zouden café-bezoekers hun eigen stoel hebben en zou er geen sprake zijn van een terras. Het nepnieuws-artikel stelt dat de boa’s op de foto afdropen omdat ze niet tegen de actie konden optreden, schrijft het Algemeen Dagblad.

Volgens Van Kol klopt het bericht niet en ook de Haarlemse politie ontkent het verhaal. De foto die bij het bericht is gebruikt is daarnaast niet tijdens de horecasluiting gemaakt, maar in de zomer van vorig jaar. “Ik vind het betreurenswaardig dat mijn foto op deze manier wordt misbruikt”, aldus Kievit tegen het AD. “Ik ga kijken of ik hier stappen tegen kan ondernemen, want dit is echt niet oké.”

Facebook heeft de foto inmiddels gemarkeerd met een label dat stelt dat er in het bericht onjuiste informatie wordt verspreid.

Bekijk meer van

Facebook Arie Kievit

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.