banner festival 23

Langlopend evenement

Foto-expositie Bloed en honing, de Balkan als spiegel voor Europa

15 mei 2023, 16:00–30 juni 2023, 17:00
Fotogalerie De Gang, Grote Houtstraat 43, in Haarlem Laatste wijziging: 13 april 2023, 09:00

Fotograaf Nicole Segers exposeert in Fotogalerie De Gang in Haarlem met: Bloed en honing, de Balkan als spiegel van Europa

Op 15 april 2023 opent om 16u in Fotogalerie De Gang in Haarlem de tentoonstelling Bloed en honing van fotograaf Nicole Segers. Tijdens de opening wordt ook de nieuwe uitgave van het prijswinnende boek Bloed en Honing van Nicole Segers en Irene van de Linde gepresenteerd. De expositie wordt geopend door Iva Bicanic, zij is traumapsycholoog en presentator van het tv-programma De Tranen van Tito.

Deze tentoonstelling maakt deel uit van het themajaar dat Fotogalerie De Gang voor 2023 heeft vastgesteld, HAARlem 2023, het jaar van de vrouw. De Gang nodigt hierin uitsluitend vrouwelijke fotografen uit.

‘Weet je wat Balkan betekent?’, vraagt Ajla, terwijl we met haarspeldbochten naar boven rijden. Ze buigt zich vanaf de achterbank naar voren. In de verte cirkelt een roofvogel met gespreide vleugels langzaam rondom een bergtop. ‘Het komt van het Turks’, legt ze uit. Onder ons wordt Tetovo almaar kleiner. ‘Bal betekent honing en kan bloed.’ Ze glimlacht. ‘Wij zijn het land van bloed en honing.’ – Irene van der Linde

In de jaren negentig van de vorige eeuw viel Joegoslavië op gewelddadige wijze uiteen. Er ontstonden zeven nieuwe landen en talloze nieuwe grenzen. In Bloed en honing gaat Segers op zoek naar de betekenis van deze grenzen. Ze verbeeldt de wereld van gewone mensen met een buitengewone geschiedenis. Mensen die dromen, vechten, angstig zijn, worstelen met hun lot, met de versplintering van hun wereld, een gevaar dat ook elders in Europa samenlevingen bedreigt.

In vaak poëtische beelden laat ze in haar foto’s de sporen van de gescheiden werelden zien: de vlaggen, kruisen en minaretten, de kreten op de muren, mensen die elkaar via graffiti en symbolen op de muren boodschappen toeschreeuwen, de granaatinslagen en kapotte huizen. De geïsoleerde levens. De grenzen zijn overal aanwezig, vaak onzichtbaar: of het nu de kersverse landsgrenzen zijn of de vele grenzen die dwars door gemeenschappen en landen heenlopen. Maar niets is eenduidig want ondanks tragedie en stilstand, gaat het leven door en is er ook hoop en troost.

Over de maker

Nicole Segers is documentair fotograaf. Ze maakt boeken en tentoonstellingen; sinds 2001 zoekt ze samen met schrijver Irene van der Linde de grenzen van Europa op, hetgeen uitmondde in een trilogie waarvan Bloed en honing het sluitstuk is. Eerder verscheen: Het einde van Europa – ontmoetingen langs de nieuwe oostgrens en Het veer van Istanbul – ontmoetingen langs de Bosporus. Gelijktijdig met de tentoonstelling in De Gang is de derde druk van het succesvolle boek Bloed en honing – ontmoetingen op de grenzen van de Balkan in paperback verschenen.

Bloed en honing, de Balkan als spiegel voor Europa is open voor publiek van 15 april t/m 30 juni in Fotogalerie De Gang, Grote Houtstraat 43 in Haarlem. Openingstijden: maandag 12.00-17.00 uur en dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur (ook toegankelijk via De Wereld van Jansje). Entree is gratis.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.