website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Face to Face - Portretten uit de grootste fotocollectie van Nederland

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst op Friday 22 June 2018, 13:42

Agenda Friday 14 September 2018, 10:00 - Sunday 6 January 2019, 17:00 , Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag

Wat hebben Mata Hari en Monica Lewinsky met elkaar gemeen? En wat verbindt Dries van Agt en Yasser Arafat met elkaar? Vanaf 14 september 2018 ontdekt de bezoeker in de tentoonstelling Face to Face hoe personen die op het eerste gezicht niet veel met elkaar gemeen lijken te hebben, samen een verhaal vertellen. Uit de miljoenen foto’s die het Nationaal Archief bewaart is een selectie van ruim 100 portretfoto’s gemaakt. De foto’s worden in duo’s getoond en vormen samen met bijzondere archiefstukken verrassende en onverwachte combinaties.

Duo’s
In de tentoonstelling zijn originele portretfoto’s te zien van spraakmakende personen als Winston Churchill, Nelson Mandela en Margaret Thatcher en stijliconen als Marilyn Monroe en Audrey Hepburn. Daarnaast wordt er aan anonieme personen een gezicht gegeven: een Amsterdamse Ajaxsupporter, een Amerikaanse soldaat in Vietnam en een gewone Indiase vrouw. Tijdschriften, boeken en documenten zorgen voor meer context bij de foto’s en laten zien hoe rijk de collectie van het Nationaal Archief is.

Grootste fotocollectie van Nederland
Het Nationaal Archief bewaart de grootste fotocollectie van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 175 jaar. In de tentoonstelling worden foto’s getoond van nationale en internationale fotografen, onder wie Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer, Paul Huf, Nienhuis en Erwin Olaf en buitenlandse fotografen als Yousuf Karsh, Lord Snowdon, Cecil Beaton, Philippe Halsman, René Burri en Gilles Caron.

Paradox
De tentoonstelling Face to Face is tot stand gekomen in samenwerking met Bas Vroege van Stichting Paradox. Paradox ontwikkelt projecten over eigentijdse maatschappelijke vraagstukken die worden aangedragen door documentairemakers, fotografen, schrijvers, artiesten en onderzoekers.

Nationaal Archief
In het Nationaal Archief vind je antwoorden op vragen over jouw leven, onze geschiedenis en onze samenleving. We helpen je aan nieuwe inzichten door je altijd en overal toegang te geven tot ons nationaal geheugen.

Openingstijden
vrijdag 10:00–17:00
zaterdag 11:00–17:00
zondag 11:00–17:00
maandag Gesloten
dinsdag 10:00–21:00
woensdag 10:00–17:00
donderdag 10:00–17:00
Smart octo banner