Langlopend evenement

Expositie Goed fout

2 juni 2020, 10:00–26 juli 2020, 17:00
Museum Ton Smits Huis, Jacob Reviuslaan 25, 5644 TP Eindhoven

Wat ooit vanzelfsprekend was, maar in de context van de huidige tijdgeest niet meer kan.

Cartoons van zwarten in rieten rokjes met grote oorringen en botjes in het haar in Afrika, illustraties van blanke slavinnen in het Midden-Oosten, tekeningen van vrijuit rokende mensen in openbare gelegenheden, dit soort beeldtaal was te zien in boeken, tijdschriften en vooral in stripverhalen zoals Sjors en Sjimmie en Kuifje in Afrika. In de jaren zestig groeide een hele generatie ermee op.

Het Ton Smits Huis exposeert een serie cartoons en tekeningen van Ton Smits met een vergelijkbare beeldtaal uit diezelfde periode. Dat soort illustraties, strips of cartoons kunnen in het huidige, door politieke correctheid gekenmerkte tijdperk eigenlijk niet meer gebruikt of gemaakt worden.

De tijdgeest verandert voortdurend. Bij wat we toen normaal vonden, worden nu vraagtekens gezet. Het is nauwelijks voorstelbaar wat er in de afgelopen decennia allemaal in beweging is gekomen. Maatschappelijke oordelen en zelfs veroordelingen, zoals rechtszaken tegen de tabaksindustrie, aanslagen op kranten en tijdschriften, de Anti-Zwarte-Piet-beweging en zo ook #MeToo laten ons zien hoezeer ons beeld van de werkelijkheid is verschoven.

MUSEUM DAGELIJKS OP AFSPRAAK TE BEZOEKEN
Het museum Ton Smits Huis opent vanaf 2 juni vooralsnog met aangepaste maatregelen haar deuren.

De maatregelen houden in dat een bezoek enkel mogelijk is op afspraak; telefonisch, via mail of contactformulier. Er worden slechts twee personen per keer toegelaten. Graag met gepast geld betalen. Pinnen is niet mogelijk.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.