Langlopend evenement

Exhibition Tina Modotti:  Artist and Activist

17 november 2023, 10:00–31 januari 2024, 18:00
Foam, Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam Laatste wijziging: 16 november 2023, 13:51

Tina Modotti is een iconische figuur in de wereld van de fotografie vanwege haar unieke positie als kunstenaar en activist. De tentoonstelling Artist and Activist toont de revolutionaire foto's die Modotti maakte in de korte tijd die zij aan fotografie wijdde, van politiek geladen foto's tot ontroerende portretten van haar tijdgenoten.

De tentoonstelling Tina Modotti – Artist and Activist is de derde in een reeks waarin Foam een platform biedt aan onvertelde verhalen van onbekende iconen. Haar portretten van beroemde kunstenaars zoals Diego Rivera of haar partner Edward Weston, bieden een uniek kijkje in hun wereld, terwijl haar afbeeldingen van Mexicaanse boeren en arbeiders haar standvastige toewijding aan sociale doelen weerspiegelen. Met haar camera legde Modotti de bezienswaardigheden en mensen van Mexico vast, met een focus op vrouwen, folklore en religieuze kunst. Haar rauwe fotografische werk plaatst haar stevig als een centrale figuur in de wereld van de modernistische fotografie.

De tentoonstelling brengt bijna 250 vintage prints samen die zijn uitgeleend door 12 belangrijke internationale instellingen en diverse particuliere bruikleengevers en collecties, waaronder geïllustreerde tijdschriften en originele werken van fotografen uit Modotti's naaste omgeving, zoals Edward Weston.

Over Tina Modotti

Hoewel Modotti een van de meest iconische fotografen van haar tijd was, wordt ze vaak over het hoofd gezien omdat ze zich in dezelfde artistieke kringen bevond als Diego Rivera en Frida Kahlo. Haar verbinding met revolutionaire idealen plaatst haar aan de voorhoede van sociale verandering. Nadat ze zich in Moskou vestigde en zich aansloot bij de Communistische Partij van de Sovjet-Unie, gaf ze in 1931 de fotografie volledig op om zich aan de politiek te wijden. Modotti overleed in 1942 op 45-jarige leeftijd. Tientallen jaren na haar leven werd haar talent overschaduwd door mysteries en het ontbreken van biografische informatie. Het maakte van haar leven een legende.

Tickets zijn hier te koop.


Museum
ma-wo
10:00 - 18:00 uur
do-vr
10:00 - 21:00 uur
za-zo
10:00 - 18:00 uur
Foam Editions galerie

di-wo
11:00 - 18:00 uur
do-vr
11:00 - 21:00 uur
za-zo
10:00 - 18:00 uur

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.