word studentlid

Langlopend evenement

Eregalerij van de Nederlandse fotografie

21 januari 2021, 11:00–1 juli 2025, 17:00
Nederlandse Fotomuseum, Statendam 1, Wilhelminapier, Rotterdam Laatste wijziging: 28 februari 2023, 13:16

Voor het eerst in de geschiedenis is er een Eregalerij samengesteld voor fotografie als hedendaags en actueel medium. Deze wereldwijde primeur is voor Nederland en doorlopend te zien in het Nederlands Fotomuseum.

In de Eregalerij vertellen 99 foto's samen het verhaal van de ontwikkeling van de fotografie in Nederland vanaf 1842. Het toont de hoogtepunten, de vernieuwingen en de enorme stappen die fotografen maakten. Iedere foto die onderdeel uitmaakt van de Eregalerij is van iconische waarde door hun maatschappelijke en artistieke betekenis.

Het Nederlands Fotomuseum presenteert de Eregalerij om iedereen te inspireren met beelden uit de boeiende ontwikkeling van 180 jaar fotografie. Beelden die je met andere ogen naar de wereld laten kijken met prachtige visuele verhalen die ertoe doen. Bewust is één beeld open gelaten en dat is de keuze van het publiek. De foto die voor hen de Eregalerij compleet maakt: 99+1.

Ontwikkeling van 180 jaar Nederlandse fotografie
Aan het Nederlands Fotomuseum is een extra tentoonstellingszaal van 2.000 m2 toegevoegd om de Eregalerij van de Nederlandse fotografie als permanente tentoonstelling te kunnen presenteren. Bij elke foto wordt informatie gegeven over de achtergrond en de reden waarom juist déze foto in de Eregalerij is opgenomen en wat het beeld zo bijzonder maakt. De Eregalerij begint met de vroegste voorbeelden van foto’s, de zogenoemde daguerreotypieën, en toont werk van tientallen fotografen die grenzen opzochten, nieuwe technieken ontwikkelden en vernieuwing tot stand brachten. Van zwart-wit naar kleurenfotografie tot aan het digitale tijdperk. Welke foto’s en fotografen een plek hebben gekregen in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie wordt bij opening van de Eregalerij bekend gemaakt.

Keuze uit duizenden foto’s door selectiecommissie
De keuze van de 99 foto’s in de Eregalerij is gemaakt door een commissie bestaande uit vijf leden. Ieder expert op het gebied van Nederlandse fotografie en meerstemmigheid. De opdracht aan de commissie was een fotoselectie te maken die gezamenlijk een overzicht biedt van de Nederlandse fotografie tussen 1842 en 2021. Speciaal gaat het om foto’s die betekenisvol zijn of zijn geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie. De commissie baseerde haar keuze op de criteria artistieke en maatschappelijke relevantie, vernieuwing en meerstemmigheid. Met dat laatste wordt bedoeld dat de commissie niet alleen keek naar de traditionele canon, maar nadrukkelijk ook daarbuiten.

Verschillende collecties
De foto’s in de Eregalerij zijn afkomstig uit verschillende verzamelingen: allereerst uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum, maar er zijn ook belangrijke bruiklenen uit onder meer het Rijksmuseum, Museum Boijmans Van Beuningen, Amsterdam Museum, Stadsarchief Amsterdam, Nationaal Archief Curaçao en uit de collecties van de fotografen zelf.

Openingstijden: Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend tussen 11:00 – 17:00 uur.
Tickets zijn hier te koop.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.