basis naar compleet

— vrijdag 10 februari 2023, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Eregalerij Journalisten van het Jaar. Rob Wijnberg (2013). De Correspondent scoort nu vooral met grote hits van hun boekenuitgeverij

© Foto Truus van Gog/Bewerking Maaike Putman

Op donderdag 23 februari huldigen we Tim Hofman als Villamedia’s Journalist van het Jaar 2022. In de aanloop daarvan kijken we met de eerdere winnaars terug naar hun eigen uitverkiezing. In deel 8 hadden we willen terugkijken met Rob Wijnberg. Hij won in 2013 met zijn hoofdredacteurschap voor De Correspondent. Helaas was Wijnberg niet bereikbaar voor een gesprek, omdat hij druk schrijft aan zijn nieuwe boek. Daarom blikt Villamedia zelf terug op tien jaar De Correspondent onder leiding van Wijnberg. Laatste wijziging: 16 februari 2023, 10:07

Er is nogal wat veranderd, sinds filosoof/hoofdredacteur Rob Wijnberg won in 2013, en tegelijkertijd ook weer helemaal niet.

Wijnberg zette het journalistieke landschap op zijn kop met de komst van De Correspondent, dat los van ‘de waan van de dag’ verhalen wilde publiceren. Ze haalden razendsnel de benodigde euro’s binnen om het platform te starten, waar in een toen nog nieuwe abonnementsvorm verhalen gelezen konden worden van bekende en onbekende journalisten en schrijvers. Het doel: mensen nieuwe inzichten geven, buiten de gebaande paden.

Nu, tien jaar later, is De Correspondent ‘volwassen’ geworden. Ze zeggen 70.000 leden te hebben en het streven om diepgravende, activerende journalistiek te bedrijven is nog steeds hetzelfde.

Maar niet alles liep zo soepeltjes als de start van toen. In 2018 werd er (een eveneens succesvolle) crowdfunding opgezet om een Engelstalige versie te lanceren, The Correspondent, met een thuisbasis in New York. Maar al snel keerde men terug naar Amsterdam, waar er in januari 2021 een einde kwam aan het buitenlandse avontuur. Er werd gemopperd over de gebrekkige communicatie, aan leden en naar de buitenwereld. Wijnberg was de kop van Jut, en leek zich daarna ietwat terug te trekken uit de publiciteit.

Maar De Correspondent is still going strong. Ze scoorden met name grote hits met hun boekenuitgeverij. Ingezet met everseller ‘De meeste mensen deugen’ staat ook hun nieuwste titel - Sander Schimmelpenninck’s ‘Sander en de brug’ weer hoog in de verkooplijsten.

Wijnberg is ondertussen nog steeds filosoof en hoofdredacteur van De Correspondent. Zijn nieuwe boek heeft de titel ‘Voor ieder wat waars’ en gaat over ‘hoe iedereen zijn eigen waarheid kreeg en wat we daaraan kunnen doen’, voorlopig staat de verschijning gepland voor september 2023.

Lees hier alle terugblikken met de Journalisten van het jaar sinds 2006

Lees hier het interview van destijds met Rob Wijnberg

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.