basis naar compleet

— maandag 21 augustus 2023, 15:46 | 2 reacties, praat mee

Eindstand Lowlands’ verplichte donatie: 32.030 euro voor Stichting Vluchteling

Dance-act Pendulum tijdens de tweede dag van het driedaagse Lowlands-festival in Biddinghuizen. | Marcel Krijgsman / HH

De zogeheten charity charge op Lowlands heeft ruim 32 duizend euro opgeleverd en is in z'n totaliteit aan Stichting Vluchteling gedoneerd, meldt de organisatie. De verplichte bijdrage aan een goed doel (voor iedereen die gratis toegang krijgt tot het festival) leverde de nodige ophef op, omdat nu ook geaccrediteerde (foto)journalisten die verplichte donatie moest betalen. Laatste wijziging: 21 augustus 2023, 16:00

Omdat concertorganisator MOJO journalisten en fotografen geld vraagt voor toegang, dreigden veel media geen verslag te doen van het festival. Die soep werd uiteindelijk minder heet gegeten dan opgediend.

Omdat Amnesty International en Oxfam Novib aangaven vanwege de persvrijheid geen geld te willen ontvangen, heeft de organisatie besloten om alles aan Stichting Vluchteling te geven.

Lowlands zegt dat het tientje geenszins bedoeld is om persvrijheid of vrije nieuwsgaring te belemmeren. “Deze werkwijze is - met name in het buitenland- al jarenlang gemeengoed”, stelt de organisatie. Media kunnen zich voor volgend jaar alvast voorbereiden: ook dan hanteert organisator MOJO een charity charge voor mensen die het festival verder gratis bezoeken.

“Uiteraard maakt iedere journalist/titel/persbureau haar eigen afweging of het betalen van de charity charge van tien euro reden is om geen verslag te doen van Lowlands”, aldus de organisatie.

Bekijk meer van

MOJO Lowlands

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Jolwin Dobbelsteen, 22 augustus 2023, 14:32

Nou, 3203 journalisten/fotograven lijkt mij wat veel op een totaal aantal bezoekers van 65.000. Maar goed, misschien zelf voldoend jaar ook maar eens voor een tientje naar het festival gaan, want ik geloof absoluut niet dat al die 3203 bezoekers aan het werk waren.

Jan Everhard, 22 augustus 2023, 17:53

Het is een principe om niet te betalen om verslag te kunnen doen! De media die zich aangesproken voelden toen MoJo het tientje voorstelde om een accreditatie te krijgen, riepen dat dit toch echt niet kon. Wat ik heb kunnen constateren is dat ANP Foto zich in ieder geval gehouden heeft aan hun eigen uitspraak dat er niet betaald zal worden om een item te kunnen fotograferen en het NOS Journaal was ook niet in Biddinghuizen.
DPG Media vind/vond het tientje totaal niet belangrijk en deed uitgebreid verslag. NRC en Telegraaf heb ik niet gezien. Daar durf ik dus niets over te zeggen. Maar laten we teruggaan naar het principe: betaal je om verslag te kunnen doen of niet? Uitgaande van de stelling ‘Iets is nieuws als De Krant besluit dat het Nieuws is’ is ‘betaling’ van ondergeschikt belang. Dat blijkt ook nu weer bij de laatste editie van LowLands.
Laten we daarom niet meer met z’n allen principieel doen in dit soort kwesties. In de praktijk blijkt namelijk dat dit soort principes alleen maar ‘studeerkamerprincipes’ zijn.
Jan Everhard.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.