banner anp

Bijeenkomst

Eeuwenoude plaatjes of een nieuwe taal?

12 september 2021, 16:00–18:00
De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam

Wat doen emoji met onze ‘gewone’ taal en ons begrip van emoties? Welke invloed hebben de symbooltjes op ons denken? En hoe democratisch zijn ze eigenlijk?

In 2015 werd de emoji Tears of Joy door Oxford Dictionary tot woord van het jaar verkozen. Wacht even, een emoji het woord van het jaar? Zijn emoji dan taal?

Vanavond zoomen we in op emoji. Er zijn verbanden te leggen met tal van andere oude beeldtalen: de hiërogliefen, het spijkerschrift, pictogrammen, iconen, karaktertalen (Chinees, Japans). Hoe ‘nieuw’ zijn emoji dan eigenlijk, wat is hun oorsprong – en impact?

Daarnaast heeft deze beeldtaal ook heel andere connotaties en ervaringen. Veranderen emoji onze beleving van emoties? Hoe kan een emoji een situatie soms beter vatten dan woorden? Welke invloed hebben emoji op ons brein?

Nederlands’ eerste emoji-expert Lilian Stolk zoomt in op de samenstelling van ons emoji-toetsenbord, wie deze selectie maakt en of we niet een overaanbod krijgen aan (ongebruikte) emoji. Lieke Verheijen (onderzoeker Taal & Communicatie aan de Radboud Universiteit) geeft een mini-college over hoe emoji verbonden zijn met taal en emoties. Ben Haring, egyptoloog, laat de overeenkomsten zien tussen emoji en de oeroude Egyptische beeldtaal van de hiërogliefen. Cognitiewetenschapper, linguist en stripverhaaltheoreticus Neil Cohn vertelt hoe het brein visuele communicatie zoals emoji verwerkt.

Digi-Taal
In de serie Digi-Taal onderzoeken we digitale talen: de opkomst en invloed van de talen die we op het internet spreken. Denk aan emoji, memoji, stickers, memes en gifs; alles waarmee we ons online uitdrukken, naast het alfabet. Samen met experts zoomen we in op deze nieuwe talen.

Gasten
Lilian Stolk is Nederlands’ eerste emoji-expert. Met haar achtergrond als historicus en kunstenaar bekijkt ze de nieuwe beeldtaal zowel vanuit theoretisch als praktisch perspectief. Ze onderzoekt waarom onze taal steeds beeldender wordt en publiceerde haar bevindingen in Het zonderwoorden-boek, uitgegeven bij Maven Publishing.

Lieke Verheijen is universitair docent bij het departement Taal & Communicatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is expert op het gebied van taalgebruik op sociale media en de invloed hiervan op geletterdheid en schrijfvaardigheid en onderzoekt jongerentaal in digitale communicatie.

Ben Haring is egyptoloog en universitair hoofddocent Egyptologie aan het Instituut voor Regiostudies in Leiden. In 2015 ontdekte hij het oudste alfabet ter wereld: een steen uit de 15de eeuw vóór Christus. Vandaag vergelijkt hij emoji met de oeroude Egyptische beeldtaal: hiërogliefen.

Neil Cohn onderzoekt de relatie tussen de structuur en cognitie van visuele communicatie zoals strips en emoji tot taal. Hij behaalde zijn PhD in psychologie aan de Tufts University en is momenteel assistent-professor aan het Tilburg Center for Cognition and Communication aan de Universiteit van Tilburg. Vandaag bespreekt hij de relatie tussen emoji en taal in de hersenen.

Kaarten zijn hier te koop

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.