Een mogelijk begin van veel

29 mei 2022, 19:00–20:30
De nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam Laatste wijziging: 9 mei 2022, 15:51

29 dichters aan het werk
Hoe werkt dat: tastend, met een vuistslag of fileermes een wereld openen die ruimer is dan de alledaagse? Hoe raken dichters de werkelijkheid aan, hoe komt de taal tot leven, hoe ontstaat poëzie?

Een mogelijk begin van veel is een avond over poëzie en het makerschap, een onderdompeling in de meest uiteenlopende creatieprocessen van poëzie. Met optredens van Eva Gerlach, Mustafa Stitou en Ted van Lieshout, en de makers van het boek Een mogelijk begin van veel. 29 dichters aan het werk: Hester van Hasselt en Bianca Sistermans.

In een poging vat te krijgen op het wonderlijke proces van het dichten, ontmoetten interviewer Hester van Hasselt en fotograaf Bianca Sistermans 29 dichters. Ze begonnen in 2013 met Delphine Lecompte in Brugge, en eindigden, voor nu, met Eva Gerlach in Amsterdam. Dichters die ze onder andere portretteerden waren Antjie Krog, Alfred Schaffer, K. Schippers en Radna Fabias. Sistermans fotografeerde hen met haar analoge Hasselblad-camera, Van Hasselt sprak met hen over het dichterschap. Gesprekken over het schaamteloos gebruik van rijm, ziek worden van een komma en uitrusten in een gedicht. Over klauwen en stinkveren, eerzucht en gretigheid, over glimpen van een nieuwe taal en de bodem van je blik.

In Een mogelijk begin van veel klinkt een veelstemmig geluid uit het hedendaagse poëzielandschap.

Hester van Hasselt
Hester van Hasselt interviewt en schrijft, en is professioneel spreker. Zij portretteerde dichters, striptekenaars, theatermakers en andere inspirerende denkers. Artikelen van haar hand verschenen in Volkskrant Magazine, De Standaard, NRC Handelsblad, Het Parool, de Internet Gids, de Poëziekrant en Awater.

In oktober 2021 verscheen bij Querido Een mogelijk begin van veel | 29 dichters aan het werk. In 2017 verscheen bij Querido het boek Hier besta ik | In eenzaamheid gestorven.

Bianca Sistermans
In het werk van Bianca Sistermans (1969) komen fotografie en literatuur steeds samen, hetgeen op allerlei manieren tot uitdrukking komt: van schrijversportretten tot het aangaan van nauwe samenwerkingen met schrijvers, en projecten waarin haar foto’s het uitgangspunt vormen voor nieuwe verhalen. Sistermans behaalde haar Master of Fine Arts aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda. Werk uit de serie ‘Alledaagse ergernissen’ werd o.a. getoond tijdens Art Rotterdam, BredaPhoto, in De Vishal en diverse malen bij Cokkie Snoei.

https://denieuweliefde.com/agenda/een-mogelijk-begin-van-veel/

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.