— dinsdag 31 januari 2017, 14:02 | 0 reacties, praat mee

Een blije vogel zeurt niet

‘Hoe gaat het op je werk?’‘Zijn gangetje.'Dit antwoord kwam van een binnenlandredacteur, al jaren in vaste dienst. Zo’n reactie krijg je niet gauw van een freelancer. Het is hollen of stilstaan, maar zijn gangetje gaat het nooit. Voor tekstschrijver Pascal Boogaert was de beslissing om ZZP’er te worden zijn redding. Na dertien jaar in vaste dienst en een bijna-burn-out besloot hij geen ‘loontrekker’ meer te zijn. Sindsdien bruist hij van de ideeën en vindt hij zichzelf een leuker mens.

Dit artikel wordt met je gedeeld door NVJ-lid JolanDouwes. Ook lid worden?

In het boek ‘Vogelvrij’ raadt Boo­gaert iedereen in de creatieve sector aan minstens één keer in zijn leven op eigen benen te staan. ‘Vrije vogels zijn blije vogels’, schrijft hij en het CBS geeft hem gelijk. Slechts één op de tien zelfstandigen is op zoek naar een baan.

Hier en daar juicht de auteur wel iets te hard over het vrije leven. Dat kan komen doordat de tarieven veel hoger liggen in de sector waarin hij actief is, de marketing- en reclame­wereld. We kennen allemaal de verhalen van freelancers die met moeite rondkomen of altijd maar aan het werk zijn. Toch is het boek een aanrader. We kunnen altijd iets opsteken van de vlot geschreven tips en interviews.

Waar ergeren opdrachtgevers zich aan bij freelancers? Uit een steekproef haalt Boogaert dat meer dan de helft ze niet betrokken genoeg vindt bij hun klus. Onder werktijd bellen met andere opdrachtgevers, afspraken of beloften niet nakomen, rommel laten liggen en interne informatie doorbrieven, wekken ook irritatie. Evenals te veel gezeur over het tarief.

Een blije vogel zeurt niet, dus dat moet anders. Een slimme tip voor salarisonderhandelingen is dat freelancers eerst bij elkaar moeten informeren hoeveel ze verdienen. Begin dan met het bedrag dat iemand zou vragen die je beter vindt dan jezelf, adviseert Boogaert. Krijg je dat niet, vraag dan nooit minder dan iemand onder je niveau.

Ook van toepassing op journalisten: ‘Investeer in je karakter. Wees aardig.’ In je eigen belang, want dan word je eerder teruggevraagd. Pep de sfeer op de redactie dus op met jouw tomeloze energie. En stuur met kerst een aardigheidje naar je opdrachtgevers. Weer eens iets anders dan mokken dat je geen kerstpakket krijgt.

Vogelvrij, wijze levenslessen voor startende freelancers. Boogaert Concept Copy, 350 pag., € 15,00

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.