mgm nvj maart

— woensdag 30 juni 2021, 13:37 | 2 reacties, praat mee

Digitaal erfgoed bij het grof vuil

Digitaal erfgoed bij het grof vuil
© Illustratie: Paul Ryding

Tijdschriften die niet meer genoeg geld in het laatje brengen, daar stop je mee. Met die redenatie trok DPG Media onlangs de stekker uit VIVA. Niet alleen het blad verdwijnt: ook het VIVA Forum is exit. Op 2 augustus gaat de online vraagbaak op slot en in januari drukt DPG Media op de grote deleteknop. Laatste wijziging: 5 juli 2021, 10:35

Dit artikel wordt met je gedeeld door NVJ-lid Nick Kivits. Ook lid worden?

Het verdwijnen van het forum is het einde van een tijdperk. Het in 2004 gelanceerde forum is een instituut van het Nederlandse internet. Sterker nog: het is digitaal erfgoed en zou bewaard moeten blijven. Niet alleen om terug te lezen maar, zoals Volkskrant-columnist Loes Reijmer terecht vaststelde, ook om later te kunnen analyseren wat gebruikers 17 jaar lang dachten, voelden en hoopten.

Gelukkig nam de Nationale Bibliotheek dat meteen serieus. De webarchivering-tak van de KB zette razendsnel software aan het werk die topics en berichten van het VIVA Forum archiveert. In krap vierenhalve dag tijd sloeg de KB 244.274 pagina’s op (en het archiveren gaat nog wel even door). Voor de buitenwereld blijft het forum weg, maar wie onderzoek wil doen naar onze digitale tijd kan het in de toekomst bekijken binnen de muren van de KB.

De beslissing om te stoppen met het VIVA Forum laat goed zien hoe weinig waarde uitgeverijen hechten aan digitaal erfgoed. De beslissing om met het forum te stoppen lijkt met het grootste gemak van de wereld genomen. Blad weg? Dan ook forum weg.

En dat terwijl er met het VIVA Forum nog prima geld te verdienen valt. Een forum in de lucht houden kost relatief weinig. En als je er een donatiemodel aan vastplakt waarmee gebruikers eens in de zoveel tijd een paar euro kunnen achterlaten, ben je uit de kosten. Voor een uitgeverij die volop in de digitale transitie zit, had dat een koud kunstje moeten zijn.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Inger Stokkink, 1 juli 2021, 18:03

Nick, heb je enig idee waar de lezersblogs van de Volkskrant zijn gebleven? Ooit had ik er eentje, nu vind ik het wel jammer dat-ie is gedeleted…

Nick Kivits, 2 augustus 2021, 11:49

Ik heb werkelijk waar geen idee, sorry.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.