word studentlid

— donderdag 23 september 2021, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Deuze: de journalist moet voor eigen welzijn aanwezig mogen zijn in de journalistiek

Er moet meer aandacht komen voor het welzijn van journalisten, naast de aandacht die er is voor de mentale belasting die het vak meebrengt. Dat betogen onderzoekers Johana Kotisova en Mark Deuze van de Amsterdam Institute for Humanities Research (AIHR) deze week tijdens de conferentie Future of Journalism van de Universiteit van Cardiff. Laatste wijziging: 23 september 2021, 09:45

Het thema is dit jaar “het overwinnen van obstakels in de journalistiek”. Tijdens de conferentie worden onder meer de mentale gezondheid en het welzijn van journalisten besproken.

Journalisten worden tijdens hun werk geconfronteerd met diverse belastende factoren. Sommige daarvan zijn werkgerelateerd, stelt Deuze in een blogpost over de conferentie, die online (en hermetisch gesloten) plaatsvindt.

Journalisten berichten regelmatig over emotioneel beladen onderwerpen, moeten omgaan met wantrouwen of zelfs haat tegen de beroepsgroep, ondervinden regelmatig hinder tijdens het uitvoeren van de klus of moeten omgaan met (online) intimidatie als gevolg van geslacht of huidskleur.

Daarnaast is er andere werkgerelateerde stress: jaren van reorganisaties, verandering van management, afkalvende budgetten (en daarmee groeiende werkdruk) en constant veranderende vaardigheden om het werk uit te voeren. Deuze wijst verder op veelal onzichtbare werkdruk: de emotionele inspanning die nodig is in de omgang met (emoties van) collega’s, bronnen, het publiek én hun eigen gevoelens.

In de discussie ontbreekt ‘het lichaam’, vindt Deuze. Het lijf is uiteindelijk de producent van alle mentale kracht en emoties: “Het lichaam is volledig vernietigd in de historische, ideologische en educatieve beschrijvingen wat het betekent journalist te zijn.” In traditionele journalistiek mag de journalist - vanwege de voorgeschreven objectiviteit - in het uiteindelijke verslag zelfs niet eens zichtbaar zijn.

“Bullshit”, stelt Deuze: die houding van een neutrale observant zonder lichaam is een recept voor mentale problemen en ellende. Volgens Deuze is zulke objectiviteit zeker een ideaal, maar kan ‘de aanwezige journalist’ zowel kwetsbaar als professioneel zijn. Meer bij Deuze: Journalism as an Occupational Hazard: Understanding the Mental Health and Well-Being of Journalists

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.