— maandag 9 november 2020, 08:28 | 0 reacties, praat mee

Demonstratie tegen coronamaatregelen in Leipzig loopt uit de hand, journalisten aangevallen

© Grube/ROPI via ZUMA Press

Bij een protest tegen coronamaatregelen in de Duitse stad Leipzig zijn dit weekend tientallen incidenten geweest waarbij journalisten werden aangevallen, of werden verhinderd. Bij de Duitse journalistenvereniging DJU hebben zich 38 journalisten gemeld.

In Leipzig kwamen naar schatting zo’n 20.000 actievoerders samen om zich uit te spreken tegen de coronamaatregelen. Het protest liep op een gegeven moment uit de hand. Volgens de politie waren er onder de demonstranten zo’n 500 gewelddadige mensen die barricades in brand hadden gestoken. Er zijn tientallen mensen opgepakt en boetes uitgedeeld vanwege het schenden van de coronaregels.

De voorzitter van de DJU, Tina Groll, uitte ook kritiek op het gedrag van de politie, wiens strategie passiviteit zou zijn geweest. “De politieagenten hebben niet alleen hun taak om persvrijheid af te dwingen en journalisten te beschermen niet vervuld. Sommigen van hen hebben hen zelfs belet hun werk te doen.” De journalistenverenging heeft daar negen meldingen over binnengekregen. 

De DJU-voorzitter meldt dat verschillende media uit veiligheidsoverwegingen hebben besloten geen verslag uit te brengen over de demonstratie in Leipzig. “Dit is een gevaarlijke ontwikkeling voor de democratie en een alarmsignaal voor degenen die politiek verantwoordelijk zijn. Er moet voor worden gezorgd dat journalisten zonder angst en ongehinderd verslag kunnen doen van demonstraties zoals die in Leipzig”, aldus Groll. Meer bij de NOS / DJU / politie

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.