website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Debat: Persvrijheid in Egypte

Douaa Bagou — Geplaatst op maandag 9 april 2018, 11:45

Agenda donderdag 3 mei 2018, 12:28 - donderdag 3 mei 2018, 17:30 , Beeld en Geluid, Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum

In de aanloop van de Dag van de persvrijheid organiseert het comité van de persvrijheid een debat over de persvrijheid in Egypte. Er is ook een tentoonstelling van het werk van de ter dood veroordeelde fotojournalist Shawkan.

De Egyptische president Abdelfettah al-Sisi won recent de verkiezingen met 97% van de stemmen. President al-Sisi mag dan met de mond belijden een democraat te zijn, de realiteit is een andere. Het land staat op de 161e plaats waar het om persvrijheid gaat en het heeft inmiddels alle onafhankelijke tv-stations en meer dan 500 websites gesloten.Zelfs buitenlandse correspondenten moeten het ontgelden getuige de recente uitzetting van journaliste Bel Trew van de Britse krant The Times. Vele malen ernstiger is het lot van tientallen journalisten die zijn opgepakt en dieptepunt is de door het land geëiste doodstraf voor foto-journalist Shawkan. Hij maakte in 2013 foto’s van het bloedbad dat het Egyptische leger en politie onder toen nog legerleider al-Sisi aanrichtte onder aanhangers van de democratische gekozen Moslimbroeder president Mohammed Morsi.

Programma
Het debat wordt geopend door Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. Vervolgens gaan Rena Netjes (journalist en arabist) en Jan Jaap de Ruiter (arabist Universiteit van Tilburg) in gesprek met:
-Karim Abdelrady (advocaat van foto-journalist Shawkan)
-Ahmed Samir (presentator bij de Egyptische oppositionele nieuwszender Al-Mukammeleen, die vanuit Istanbul opereert)
-Ibrahim Halawa (als tiener maakte hij al kennis met de erkers van het al-Sisi regime omdat hij een paar dagen na het bloedbad op het Rabaa al-Adawiya plein in Cairo meedeed aan een demonstratie in Cairo).
-Marietje Schaake (D66, lid van het Europees Parlement)

Kijk hier voor meer informatie en tickets.
Festival vrije woord