basis naar compleet

Langlopend evenement

De UFO’s van Soesterberg

7 februari 2024, 19:00–6 maart 2024, 22:00
Amsterdam, Nijmegen, Groningen, Hilversum en Soest Laatste wijziging: 18 januari 2024, 12:10

Jubileum van het grootste Nederlandse mysterie van de Koude Oorlog wordt gevierd met vertoning van unieke documentaire

Wat penetreerde 45 jaar geleden de ondoordringbaar geachte verdedigingslinies van de NAVO om ongestraft boven een Nederlandse luchtmachtbasis te vliegen, een basis waar de Amerikanen nucleaire wapens hadden opgeslagen? Het is het grootste, nog onopgeloste raadsel van Nederland tijdens de Koude Oorlog.

In 1979 maakte vliegbasis Soesterberg deel uit van een defensiemuur tegen de Russen. Het bewakingspersoneel van de basis staat 24 uur per dag op scherp. Maar niets heeft hen voorbereid op het ruim 50 meter brede object dat in die koude februarinacht plotseling verschijnt, bijna geruisloos over de basis vliegt en plotseling wegschiet. De Ufo wordt waargenomen door twaalf personeelsleden van de beveiligingsdienst. De luchtmacht doet het incident af als een luchtspiegeling, daarna zwijgen de autoriteiten.

Op 3 februari 2024 is het precies 45 jaar geleden dat dit incident plaatsvond. De gebeurtenis wordt daarom in februari en maart van dit jaar herdacht door vertoningen van de Nederlandse documentairefilm De UFO's van Soesterberg.

Speciale jubileumvertoning
Speciaal voor het jubileum wordt De UFO's van Soesterberg opnieuw vertoond in Amsterdam, Nijmegen, Groningen, Hilversum en Soest. De film werpt een uniek licht op de gebeurtenissen van destijds waarbij ook ooggetuigen van toen aan het woord komen. Bij de meeste vertoningen is regisseur en producer Bram Roza aanwezig voor een vraaggesprek met het publiek. De UFO's van Soesterberg is de eerste Nederlandse documentairefilm over deze nog steeds onopgeloste gebeurtenis.
De film werd in november 2023 uitgebracht en was te zien in het Nederlandse filmhuiscircuit. De UFO's van Soesterberg kreeg lovende kritieken, is geselecteerd voor diverse internationale filmfestivals en viel internationaal ook in de prijzen.

Filmmagazine Screen Anarchy zei over de film: “The UFOs of Soesterberg treats both the witnesses and the cynics with respect, and refuses to provide either an easy answer or a nice fantasy. An overall sense of humor keeps the film pleasant to watch”

Sinds The New York Times in 2017 berichtte over een Ufo-onderzoeksprogramma van de Amerikaanse overheid, heeft het onderwerp veel aandacht gekregen. Het Pentagon gaf in 2019 toe dat Ufo's bestaan, NASA kondigde in 2022 aan onderzoek te gaan doen en eind vorig jaar diende het Amerikaanse Congres een wetsvoorstel in voor verplichte transparantie over het onderwerp.

Voor meer informatie en speeldata rondom het jubileum, kijk op http://www.soesterbergufo.nl

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.