foj 2019

— vrijdag 14 juni 2019, 16:42 | 0 reacties, praat mee

De online lessen van… Caroline Kraaijvanger (Scientias.nl)

Wat werkt online wel en niet? Villamedia legt die vraag voor aan redacties. In deze aflevering: Caroline Kraaijvanger, eigenaar van de wetenschapsnieuwssite Scientias.nl.

Wetenschappelijk nieuws op een laagdrempelige manier brengen, zodat iedereen het kan begrijpen. Dat is al tien jaar lang de missie van Scientias.nl, een nieuwssite die zich volledig op de wetenschap stort. De redactie pompt al die jaren op hoog tempo wetenschapsnieuws het web op. En dat werpt zijn vruchten af: Scientias trekt maandelijks ruim 500.000 unieke bezoekers.

Maar dat tempo gaat nu wat omlaag. Scientias beweegt weg van het snelle, vluchtige nieuws en gaat met ingang van juni voor meer achtergrond en duiding. “In de mainstream media is weinig aandacht voor wetenschap”, vindt Scientias-eigenaar Caroline Kraaijvanger. “En wat er gepubliceerd wordt gaat vaak niet heel diep. Wij kunnen het op snelheid niet van die grote titels winnen. Daarom gaan we voor de inhoud.”

Geleidelijke koerswijziging
De overstap maken was spannend, vindt Kraaijvanger, die de website in november 2009 samen met haar (inmiddels) echtgenoot Tim Kraaijvanger startte. Een poging tot het aanboren van een nieuw publiek moet er natuurlijk niet toe leiden dat het oude publiek niet meer terugkomt. “We hebben de koerswijziging daarom geleidelijk doorgevoerd. Een half jaar geleden zijn we begonnen met experimenteren en zijn we dagelijks twee artikelen minder gaan publiceren.”

De lezer, die merkte daar niet veel van. En ook voor bezoekersaantallen betekende een stap terug in frequentie weinig. “Wat we wel zagen was dat er minder vragen onder artikelen kwamen”, aldus Kraaijvanger. “Voorheen vroegen lezers regelmatig in de reacties waar ze meer informatie of achtergrond konden vinden. Nu is dat veel minder omdat we die informatie nu zelf al geven.”

Het draait om duiding
Het draait op het vernieuwde Scientias.nl – dat voor de gelegenheid ook een nieuwe layout heeft gekregen – om duiding. De nieuwssite brengt vanaf nu dagelijks exclusieve interviews met wetenschappers en meer longreads. En dat betekent dat nieuws soms wat later online verschijnt. Maar wel met duiding. Bij artikelen waar geen interview met een inhoudelijk expert aan gekoppeld kan worden, moet de duiding komen uit het archief van Scientias. Want wie al tien jaar over onderwerpen schrijft, weet grotendeels al waar wel en niet eerder onderzoek naar is gedaan.

Met vier artikelen per dag is de frequentie nog enthousiast voor een website waar naast Kraaijvanger slechts een ander redactielid en wat freelancers werken. “Toen we de koerswijziging inzetten vroegen we ons wel af of we nog compleet kunnen blijven met minder artikelen. Maar dat is een kwestie van keuzes maken en goed de mix van onderwerpen in de gaten houden. We doen nu niet alles meer, maar gaan met dat wat we doen wel meer de diepte in.”

platform makers

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.