Bijeenkomst

De lange arm van Beijing

27 mei 2021, 19:30–21:30
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

Intimidatie van Oeigoeren in Nederland.
Gevluchte Oeigoeren voelen zich niet veilig in Nederland. Ze worden op afstand geïntimideerd, bedreigd en bespioneerd door Chinese autoriteiten. Vanavond kijken we naar de documentaire A Boy Named Freedom, luisteren we naar de verhalen van Oeigoeren en spreken we met experts en politici over wat er tegen mensenrechtenschendingen en druk van buitenaf moet gebeuren.

De Oeigoeren, een islamitische minderheid in China, worden in de regio Xinjiang massaal opgesloten en geïndoctrineerd in straf- en detentiekampen. Volgens getuigenissen en mensenrechtenorganisaties vinden hier martelingen en sterilisaties plaats. Beijing spreekt van ‘heropvoedingskampen’ en ontkent dat sprake is van mensenrechtenschendingen. Ook buiten China zijn Oeigoeren blootgesteld aan druk en bedreigingen van de Chinese autoriteiten. Die vragen hun bijvoorbeeld om persoonlijke informatie door te geven, dragen hen op onmiddellijk naar Xinjiang terug te keren, en dwingen hun samenwerking af door te dreigen met opsluiting van hun familie in Xinjiang.

Qelbinur Sedik werd eerder gedwongen Chinese les te geven in detentiekampen in Xinjiang en was getuige van mensenrechtenschendingen. Vanavond vertelt ze voor het eerst haar verhaal in Nederland. Lees hier een deel van haar verhaal voor de BBC.

De vader van Ahmedjan Kasim zit gevangen in Xinjiang. Zijn moeder Asiye Abdulaheb had eerder geheime Chinese overheidsdocumenten in handen en maakte de situatie in de kampen in Xinjiang wereldnieuws.

In A Boy Named Freedom volgt documentairemaker Job van Aken, Alerk Ablikim. Een Oeigoerse jongen in Nederland. Aan de hand van zijn persoonlijke geschiedenis en de zelfgeschreven kinderverhalen van zijn vader, zien we de zoektocht van Alerk naar zijn eigen identiteit en rol in het conflict van de Oeigoeren.

Sprekers
Job van Aken, Maker van ‘A Boy Named Freedom’
Alerk Ablikim, Oeigoers Nederlandse activist
Qelbinur Sedik, Heeft Chinese les gegeven in een vrouwenkamp in Xinjiang. Recent naar Nederland gevlucht.
Eysa Karim, Oeigoers Nederlandse activist
Omer Bekali, Oeigoers Nederlandse activist
Ahmedjan Kasim, Oeigoers Nederlandse activist
Stijn Deklerck, China-specialist, Amnesty

Tickets zijn hier te koop.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.