training eu starters

— donderdag 29 september 2022, 12:53 | 1 reactie, praat mee

De Gelderlander wil gratis abonnementen weggeven in achterstandswijken

© ANP/Robin van Lonkhuijsen

Het regionale dagblad de Gelderlander is van plan om tenminste 175 huishoudens in achterstandswijken in de provincie te voorzien van een gratis abonnement op de krant. Laatste wijziging: 30 september 2022, 07:49

Het idee ontstond naar aanleiding van een ingezonden brief van oud SP-voorzitter Ron Meyer in de zaterdageditie van de krant. Meyer houdt in het artikel een pleidooi voor het “dichten van de krantenkloof” en vertelt hoe hij als kleine jongen dagelijks de krant van zijn buurvrouw - het Limburgs Dagblad - las omdat zijn ouders geen geld hadden voor een krantenabonnement.

Lezen over je eigen buurt, stad of streek is onmisbaar

“Één van onze wapens is toegang tot de regionale journalistiek. Toegang tot betrouwbare informatie- op jonge leeftijd- is cruciaal in de strijd tegen nepnieuws en laaggeletterdheid. En lezen over je eigen buurt, stad of streek is onmisbaar in het vergroten van levenskansen van hele gemeenschappen, zo bewees Brits onderzoek”, schrijft Meyer. En in het kader van het aanstaande 175-jarige jubileum van De Gelderlander vindt Meyer het tijd dat de krant zich “openstelt voor iedereen”. Door het lezen van de krant “leerde ik óók over onze planeet, ons land, onze stad en zelfs over mijn eigen buurt”, zegt Meyer.

“Geïnspireerd”
Het opiniestuk bleek niet aan dovemansoren gericht te zijn. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt de hoofdredacteur van de krant, Joris Gerritsen, dat hij “geïnspireerd raakte” door het artikel van Meyer. “Hij heeft me op het spoor gezet. De informatieachterstand in wijken heeft grote gevolgen. Mensen hebben minder werk, laten zich niet vaccineren, gaan niet stemmen. Geen informatie is een voorbode voor afhaken in de maatschappij”, zegt Gerritsen tegenover het radioprogramma.

Door het gratis weggeven van abonnementen snijdt het mes bovendien aan twee kanten, stelt Gerritsen. Zo hoopt de krant meer zicht te krijgen op wat er gebeurt in deze wijken. “Dat is toch een blinde vlek voor ons. Als wij daar met lezers in gesprek gaan en horen wat hen bezig houdt, verbreden we de blik op onze achtertuin.”

Tegen NRC zegt Gerritsen dat het juist belangrijk is dat de huishoudens in achterstandswijken toegang hebben tot regionale journalistiek, in plaats van de gratis toegankelijke alternatieven als NU.nl en de website van de NOS. “Dat is zo, maar op lokaal niveau is dat anders. Er zijn soms wel wijkbloggers en burgerjournalisten actief, maar professionele journalisten die voor een vertaalslag zorgen tussen Den Haag, provincie en gemeente enerzijds en de leefwereld van mensen? Daar ligt een hiaat.”

Voorlopig bevindt de proef zich nog in de experimentele fase. De krant heeft nog geen idee wáár deze gratis abonnementen dan precies verstrekt moeten worden. Ook is het idee dat de Nijmeegse Radboud Universiteit deze nieuwe lezers gaat volgen, om te kijken wat de gevolgen zijn van het gratis abonnement.

Het ontbreekt Gerritsen echter niet aan ambitie. “In mijn droom krijgt het navolging in heel het land en in veel grotere hoeveelheden dan de 175 die ik probeer te regelen”, zegt hij in het radioprogramma.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Pål Jansen, 29 september 2022, 14:18

welk brits onderzoek, ben wel benieuwd…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.