banner festival 23

Bijeenkomst

De clickbait democratie

27 september 2023, 20:00–22:00
De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam Laatste wijziging: 1 juni 2023, 11:22

Kamerleden die elkaars stemgedrag op sociale media plaatsen. Volksvertegenwoordigers die debatteren met één oog op het aantal digitale likes. Een Kamerdebat over het zoveelste twitterrelletje. De Tweede Kamer lijkt een contentfabriek geworden. Maar wat is de invloed van sociale media en het ‘clickbait–gedrag’ van politici op de kwaliteit van de wetgevende macht?

Volgens voormalig Tweede Kamerlid Kees Verhoeven heeft digitalisering er onder andere voor gezorgd dat de Kamer een politieke snelkookpan is geworden, waarin parlementariërs moties voor de digitale bühne belangrijker vinden dan taaie wetgeving doorspitten. Waarin ze opgefokte Twitterruzies of selectieve Facebookfilmpjes verkiezen boven een genuanceerd wetgevingsoverleg.

Aan de ander kant moeten politici aan hun online zichtbaarheid denken, want daar valt veel te halen. De permanente aanwezigheid van smartphones maakt Kamerleden tot nieuwsjunkies, of erger nog, burn-out patiënten. Niet zelden zorgt de Haagse 24/7 cultuur, die mede wordt aangedreven door digitalisering ervoor dat politici fors bezuinigen op nachtrust, adempauze en reflectie.

Op 30 mei 2023 staan we in de Rode Hoed stil bij de invloed van sociale media op onze democratie. Brengen Twitter, Facebook, Instagram en TikTok burgers en politici dichter bij elkaar of zorgen dezelfde platformen er juist voor dat de democratie en daarmee de rechtsstaat wordt uitgehold? Nu TikTok onder vuur ligt vanwege spionage redenen, wordt wellicht de weg ook vrijgemaakt om het over beperkingen van andere sociale media te hebben?

We gaan o.a. in gesprek met oud-Kamerlid Kees Verhoeven, een (online) campagnestrateeg en experts op het gebied van de rechtsstaat en functioneren van de Tweede Kamer.

Tickets zijn hier te koop

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.