website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

De Balie Podium: Verslaafd aan de likes

Douaa Bagou — Geplaatst op donderdag 12 april 2018, 15:47

Agenda zondag 13 mei 2018, 20:30 - zondag 13 mei 2018, 22:30 , De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

'Delete Facebook', klonk het de afgelopen weken na de bekendmaking van nieuwe schandalen rondom het grootste sociale netwerk ter wereld. Maar is dat wel zo makkelijk, als het zo’n automatisme is geworden om elke vrije minuut op je timeline door te brengen? En zelfs als je je profiel Facebook hebt verwijderd is er nog altijd Whatsapp en Instagram (ook van Facebook) en Twitter en Snapchat. Op debatavonden of in de media is de morele verontwaardiging over privacyschendingen vaak groot. Maar ondertussen scrollen, liken en sharen we ons daarna weer suf op de bank thuis en hebben wij niet Facebook onder de duim, maar heeft Facebook ons onder de duim.

Tijdens het debat gaat het over Facebook als casus, gaan bezoekers op zoek naar wat je op individueel niveau kunt doen om je social media gebruik onder controle te krijgen. En wat we op collectief niveau kunnen doen met onze verontwaardiging rond de recente schandalen.

Met onder meer:
- Hoe zit het precies met de recente schandalen rond Facebook? En wat weet Facebook allemaal van jou? Joost Schellevis, techjournalist van de NOS, legt het uit.
- "Dan moet je maar van Facebook af gaan,’ hoort Roxane vaak als ze kritiek uit op het megabedrijf. Alsof wij zelf persoonlijk verantwoordelijk zijn voor zowel de koers als het corrigeren van het bedrijfsleven. Onzin. Er zijn nieuwe regels nodig." Zo opende juriste en publicist Roxane van Iperen (tevens voorzitter van de RvA van het SIDNfonds) vorig jaar haar stuk Facebook: een monster van dystopische proporties voor Vrij Nederland. Wat moet de overheid doen, om de greep op het bedrijfsleven terug te winnen?
- Hoe krijg je je Facebookgebruik onder controle? Psycholoog Najla Edriouch geeft tips en tricks.

Kijk hier voor meer informatie en voor tickets.

Festival vrije woord