basis naar compleet

Langlopend evenement

Cor Jaring – Buurtportretten en vergezichten

17 november 2023, 10:00–17 mei 2024, 17:00
Het Scheepvaartmuseum Kattenburgerplein 1 1018 KK Amsterdam Laatste wijziging: 27 november 2023, 15:23

Er wordt ingezoomd op de periode van voordat hij in één klap beroemd werd door zijn foto van Bart Huges die een gaatje in zijn eigen hoofd boorde om continue high te kunnen zijn. De focus van deze tentoonstelling ligt op de fotografie van de buurten die Cor Jaring hebben gevormd: de buurten rondom Het Scheepvaartmuseum, de Oostelijke Eilanden, en de Amsterdamse haven. Zijn bakermat.

Cor Jaring bracht zijn jeugd door op Wittenburg en bracht de eerste jaren van zijn professionele leven door als arbeider in de Amsterdamse haven. Daarna ging hij in militaire dienst. Daar leerde hij fotograferen en dit bracht hem in de jaren ’60 als fotograaf terug naar de plek waar zijn eerste loopbaan begon. Hij had een oog voor portretten en de rauwe haven bleek tien jaar later een fantastische plek om noeste koppen voor zijn lens te zetten. In die jaren zag hij zijn oude buurtje veranderen, of in zijn woorden: ‘ver-yuppen’. Met zijn camera dwaalde hij over de Oostelijke Eilanden (Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg) en bracht de straten in beeld voordat nieuwbouw de ziel uit zijn buurt haalden. Zijn buurt werd samen met de haven het decor van zijn werk. Elke omgeving was als een nieuwe leerschool voor Cor waar de straten hem vormden tot gelauwerd stadsfotograaf.

In al zijn materiaal staan mensen centraal. Hij was een echte verhalenverteller en legde gemakkelijk contact. Cor was excentriek en eigengereid en won mensen makkelijk voor zich. Dat zorgde voor prachtige portretfotografie. Hij ontving in 1975 de eerste prijs bij de World Press Photo Award voor zijn beeld van de stad Amsterdam. Naast foto’s zijn er ook handarbeidwerken van Jaring, zoals miniatuurscheepjes in fles en gegraveerde potvistanden. Of deze uitblinken in schoonheid of vooral bezigheidstherapie waren op momenten dat zijn dwalende geest rust nodig had, mag de bezoeker zelf beoordelen. Zijn markante levensstijl was niet altijd gemakkelijk voor zijn vrouw en kinderen, die hem vaak moesten delen met de kroegen in de stad.

In de presentatie, samengesteld door conservator fotografie & film Sara Keijzer, zijn foto’s zichtbaar die zowel uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum als uit het familiearchief van Jaring komen. De zaal is een absolute must-see voor liefhebbers van fotografie en Amsterdam Oost.

Tickets zijn hier te koop.
Maandag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.